Elekes Gyula tűzzománcai Csíkszeredában

Kiállításmegnyitó a Megyeháza Galériában

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Elekes Gyula tűzzománc-kiállításának ad otthont az elkövetkező időszakban a Megyeháza Galéria. A tárlatmegnyitót október 24-én, csütörtökön 18 órától tartják, megnyitóbeszédet mond Kovács Árpád művészettörténész.

Elekes Gyula 1960-ban született Székelyudvarhelyen, ahol jelenleg is él, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója. 1979-ben végzett a marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakán. Tűzzománc tanulmányait német és spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben folytatta 1980-tól. Saját bevallása szerint 1980 óta ismerkedik a tűzzománccal, a folyamat ma is tart, az anyagok, nyújtotta lehetőségek szerint ez még nagyon hosszú ideig eltarthat. Első segítséget, anyagokat ebben a folyamatban a Magyarországon élő Lőrincz Vitus festőművésztől kapott. Hazatérve az első egyhónapos kirándulás után a tűzzománc világából, barátai segítségével egy kidobott laborkemencéből sikerült égetőkemencét összeállítania.

Ahhoz, hogy a technika nyújtotta „véletlenek” befolyásolhatók legyenek nagyon sok kísérletezés szükséges. A kemencébe került munka a relatív égetés 1,5 – 2 perc alatt nagyon sokat változhat. Módosulhatnak a színek, a tónusok, a sok türelmes munka akár pillanatok alatt tönkre is mehet. A fémnek üveggel való bevonása, ahol az üveg és a fém tulajdonságai kiegészítik egymást, az égetés során a hordozó fémmel kémiai kötődés jön létre. A zománc elnyeli a fém oxidjait és az alapanyag összetételétől függően színezi az anyagot. Ezeket a színhatásokat semmilyen más anyaggal nem lehet elérni, a színek belső tűzereje más anyagoknak nem sajátja.

A technikák elsajátítása nagy türelmet, aprólékos munkát, szakmai alázatot és néha kudarc elviselését kívánja meg. „Munkáimban előszeretettel használom népem, a Székelyföld népművészetének ornamentikáját, mint jelképrendszert, ősi hitvilágunkat, mondavilágunkat, a képírás egyik átértelmezett formáját. Ezekben az ábrázolásokban nagyon mély tartalmat vélek felfedezni, a sajátos világlátást és létszemléletet, a jó és rossz összefüggésének mitológiáját, az ősi tradíciókat őrző jelrendszereket” – vallja Elekes Gyula. A kiállítás november 20-ig tekinthető meg Hargita Megye Tanácsa épületében.

Csíkszereda, 2019. október 22.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774