Együttműködési szerződést terveznek Hargita és Konstanca megye között

Felcsíki gyerekeknek szerveztek román kommunikációs tábort a Konstanca megyei Cumpăna községben

(0 Szavazat)70 megjelenítés

Számos témakörben egyeztetett augusztus 2-án, csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Marius Horia Țuțuianu, Konstanca megyei elnök. A megyei elöljárók elsősorban a mangáliai méntelep ügyében tárgyaltak.

– Hatalmas lehetőség rejlik a lóállomány feljavításának szempontjából a Konstanca megyei ménesben, éppen ezért levélben fordulunk az illetékes szervekhez, hogy a megyei tanácsokkal együttműködve kihelyezzék a méneket a szükséges településekre – emelte ki a megyeelnök.

Az elöljárók abban is megállapodtak, hogy szeptember közepén a Székely termék termelői is bemutatkoznak a tengerparti településeken évente megszervezett eseményen, a termés napján.

A román nyelvtanulás ügyében cseretáborozást alakítanának ki a Duna-delta- és tengerparti települések tanulói, valamint a Hargita megyei diákok között.

– Bár számos kiadvány és segédanyag kiadását is támogatja Hargita Megye Tanácsa, illetve igyekszünk mindent megmozgatni annak érdekében, hogy diákjaink ne bukjanak el a román vizsgákon, hiszem, hogy a leghatékonyabb módja a nyelvek elsajátításának az, ha a gyerekek egymástól, játszva tanulják meg – hangsúlyozta Borboly Csaba, és hozzátette, a Székelyföldre látogató konstancai gyerekeknek téli sportokat tanítanának meg, illetve lehetőségük nyílna megismerni az erdőket, mezőket, melyekkel otthon nem találkoznak.

Kiemelkedő tanulmányi előmeneteleik szerint választották ki azt a közel harminc felcsíki diákot, akik már idén, augusztus első hetében román kommunikációs táborban vehettek részt a Konstanca megyei Cumpăna községben. A tanulókat többek közt Bőjte Csongor, Csíkdánfalva, valamint Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármesterei is elkísérték a táborba.

Süket Zsombor, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke elmondta, a Hargita megyei tanulók öt konstancai település diákjaival vesznek részt közös programokon a táborban.

– Ez a tábor egyike azon önként vállalt tevékenységeknek, amiket annak érdekében teszünk, hogy a Hargita megyei gyerekek elsajátítsák a román nyelvet – mondta Borboly Csaba.

A megyei önkormányzat vezetője azt is elmondta, örömmel tölti el, hogy a Székely termék mozgalomnak ilyen váratlan hozadékai is vannak.

– Tavaly nyáron Mariana Gâju polgármester és csapata azért látogattak Hargita megyébe Cumpăna községből, hogy magukkal vigyék az országban egyedülálló Székely termék mozgalom jó példáit, és idén már közös gyerektáborokat szervezünk – mondta, és hozzátette, hisz abban, hogy a mozgalomnak megyehatárokon átívelő közösségépítő ereje van.

Süket Zsombor elmondta, még ebben a hónapban várják vissza Felcsíkra a cumpănai diákokat.

Borboly Csaba helyszínen készült videója itt tekinthető meg.

Csíkszereda, 2018. augusztus 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774