Egyre inkább látszik a baj Brüsszelből is

A nagyvadakról szólt az EU természetvédelmi akciótervéről szóló konferencia

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A nagyvadak témája uralta az Európai Unió természetvédelmi akciótervéről szóló június 6-i brüsszeli konferenciát Borboly Csaba felszólalása nyomán. Hargita Megye Tanácsának elnöke vázolta a romániai helyzetet, amire reakciók sorozata érkezett, így a medvekérdés került túlsúlyba a rendezvényen. A jelenlévők a felvetésre válaszolva hangsúlyozták a probléma rendezetlenségét Romániában, és lépéseket szorgalmaztak. Az eseményre később még visszatérünk bővebb összeállítással.

Az „An EU Action Plan for nature, people and the economy” című konferencián (http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/fitness_check/action_plan/conference_en.htm) – amely az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága közös rendezvénye volt, és részt vett Frans Timmermans, az EB alelnöke is – Borboly Csaba az akcióterv fajvédelmi és élőhelyvédelmi cselekvési tervek továbbfejlesztéséről szóló pontja kapcsán, amely a legveszélyeztetettebb fajokra és természetes élőhelyekre vonatkozik, valamint a nagy testű ragadozókkal való együttélést illetően feltette a kérdést, hogy a kitétel milyen konkrét célokat és intézkedéseket tartalmaz, mivel amióta a kilövési kvótát Romániában felfüggesztették, a medvék száma mintegy ezerrel növekedett, naponta történnek medvetámadások, a közbiztonság egyre romlik, ezért esetünkben gyors és hatékony intézkedésekre van szükség. A megyeelnök felvázolta, hogy a nagyvadak ügye nincs az emberek életterének szemszögéből is kezelve Európa-szinten.

– Romániában azok a személyek, akiket vadkár ért, nem kapnak kompenzációt a Natura2000-es program keretében, pedig az Unió lehetővé teszi, és lenne is rá pénz, hektáronként akár 200 euró. Ha a vidékfejlesztési alapból kárterítést fizetnének, a vadkárok is valamennyivel elviselhetőbbek lennének – mondta.

A megyei tanács elnökének második kérdése arra vonatkozott, milyen konkrét intézkedések vannak arra vonatkozóan, hogy a tagállamok ténylegesen betartsák a kötelezettségeket, mivel Románia egyáltalán nem tartja be, és milyen eszközök vannak a monitorozásra.

A felszólalásra válaszolók részéről elhangzott, hogy még több politikai és szakmai párbeszédre van szükség a tagállamokkal ezekben a témákban. Ian Jardine, a skót természeti örökséget kezelő intézmény vezérigazgatója szerint a helyi és regionális önkormányzatok a legfontosabb szereplők a cselekvési terv gyakorlatba ültetését illetően, így több hatáskört kell biztosítani a helyi önkormányzatoknak ezen a területen. Egy másik felszólaló úgy látja, folyamatos konzultáció szükséges a helyi önkormányzatok és a helyi érintettek, „stakelholderek” között. Többen hangsúlyozták, hogy nagyobb megértéssel kell kezelni azoknak az embereknek a problémáját, akik a vidéki és városi közösségekben élnek. Mint elhangzott, a legnagyobb probléma az, hogy bár törvény van rá, nincsenek menedzsmenttervek a környezetvédelmi projektek kezelésére.

– Ismét sikerült nemzetközi nyilvánosság elé tárni egyik nagy problémánkat. Most már Brüsszelből is kezd látszani, mekkora a baj a nagyvadak miatt Romániában. A felszólalásomra érkezett reakciók nyomán úgy érzem, kezdik felfogni, mennyire nincs rendjén, ami székely falvakban történik, hogy a medvék településekre látogatnak, egyre több kárt okoznak, és erre megoldást kell találni – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba korábban többször is megszólalt az ügyben uniós szinten, a nagyvadak kilövési kvótájával kapcsolatban márciusban egyeztetett Ctibor Kocmannal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Romániáért és Szlovákiáért felelős felügyelőjével. A megbeszélés során megtudták, hogy a kártérítések igénylésének és kifizetésének szigorítása és nehézkessége nem brüsszeli elvárás, hanem a romániai döntések eredményezte bürokrácia vezetett oda, hogy alig van megtérített vadkár, és az emberek feleslegesnek tartják a kár bejelentését. Akkor a megyeelnök azt nyilatkozta, hogy végrehajtás terén Románia nem végez teljes körű konzultációt, ezért több érdekelt fél sértetten kerül ki ebből a folyamatból. Szerinte a nagyvadak védelmének a közös akaraton és elfogadáson kell alapulnia. (Bővebben: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/bukarestbol-valtoztathato-a-nagyvadak-kilovesi-kvotaja/)

Hargita Megye Tanácsa elnökének régiók bizottságabeli tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. június 6.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774