Egymillió euróból épül központ sérülteknek Székelykeresztúron

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)16 megjelenítés

 A jelenleg állami ellátásban, de a Székelykeresztúron és környékén élő sérült fiataloknak és szüleiknek fog ellátást nyújtani az a központ, melynek építéséről és az önrésszel való hozzájárulásról döntött ma Hargita Megye Tanácsa rendkívüli ülésén.

Az egymillió euró értékű beruházás révén a Gyárfás kúria – ahol jelenleg működik a sérült fiatalok bentlakásos otthona - visszakerül a város tulajdonába, helyette a városi kórház udvarán fog uniós támogatással épülni két családi típusú otthon 24 gyerek és fiatal számára, valamint egy rehabilitációs és rekuperációs központ, ennek kapacitása 100 személy lesz.

  • Székelykeresztúr önkormányzata évekkel ezelőtt felajánlott a városi kórház területéből egy ötven áras területet. Ide fog épülni a két családi ház és melléje a tanácsadó központ. A tanácsadó központban különböző szakemberek fognak dolgozni – pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus -, de lesz szociális munkás is, aki a szülőkkel fog dolgozni. Ide várjuk a keresztúri és környékbeli szülőket, azokat is, akik jelen pillanatban nem tudják hazavnni gyerekeiket, mert nem tudják, hogyan kell bánni egy súlyosan sérült gyerekkel. - ismertette a központtal kapcsolatos terveiket Feleki Ildikó, a székelykeresztúri központ igazgatója.

A központ felépítésével visszakerül a város körforgásába a Gyárfás kúria, ezáltal újabb látnivalóval gazdagodhat a térség turisztikai látnivalóinak palettája.

  • Egymillió eurót fogunk behozni a megyébe, nagyon fontos összeg. Ezzel az összeggel Székelykeresztúron lehetővé tesszük, hogy sokkal jobb körülmények között lehessen elvégezni a súlyosan sérült gyerekek és fiatalok oktatását, ellátását. Egymillió eurós a pályázati keret, ezt még kiegészítjük saját költségvetésből mintegy negyedmillió euróval. A jó hír az, hogy a nagyon híres Gyárfás kúriát, Gyárfás kertet - ahol Petőfi körtefája is van – teljes egészében vissza lehet adni a városnak és ott ötrténelmi emlékhelyet lehet majd kialakítani. Ugyanakkor fontos, hogy a költségvetés tekintetében néhány olyan fontos beruházáshoz – mint például a keresztúri inkubátorház, vagy megyei utak – tudtunk pénzt tenni és tudjuk folytatni a munkálatokat.

Gyergyószentmiklós 600.000 lejt kapott a központi fűtést biztosító rendszer javítására, valamint a melegvízszolgáltatás folytonosságának biztosítására, valamint további 200.000 lejt a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház mentőállomásának bővítésére.

A rendkívüli ülésen szó esett továbbá arról is, hogy nem jelentkezett kivitelező a 135A jelzésű megyei út javítására, de nagy az érdektelenség a többi kiírás iránt is. Rácz Árpád és Csillag Péter gyimesi tanácsosok köszönetüket fejezték ki Hargita Megye Tanácsa gyors közbenjárásáért, hiszen az árvizet követő napokban azonnal elindultak a munkálatok és sikerült járhatóvá tenni azt az utat, melynek beszakadása közel kétezer embert zárt el a világtól. A gyimesi tanácsos felszólalásában a medvék okozta károkra is felhívta a figyelmet. Csillag Péter elmondta, az elmúlt egy hétben négy alkalommal ölt meg haszonállatot a medve a gyimesekben. Borboly Csaba elnök ismét hangsúlyozta, hogy a gazdák tegyenek le kártérítésre igénylést akkor is, ha az eljárás nagyon bürokratikus, hiszen a kormány felé csak ezekkel lehet igazolni, hogy a medvék sok kárt tesznek a hegyi településeken.

A tanácsülésen készült videó elérhető:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2348769355169833/

A 135-ös útra kiírt közbeszerzésről bővebben:

http://investitii.hargitamegye.ro/node/10293?language=hu

A medvekárokról szóló aloldal:

https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774