Egymástól tanulnának Hargita megye és Németország északi részének képviselői

A csíkszeredai megyeházán fogadták a német delegációt

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Testvérkapcsolatokat alakítanának ki a két térség intézményei között, és jó gyakorlatokat cserélnének a Hargita megyeiek és Németország északi térségének képviselői, hangzott el június 24-én, szerdán a csíkszeredai megyeházán tartott beszélgetésen. A német delegációt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke fogadta, a találkozón jelen volt Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, a német delegációt ft. Gerhard Ulrich, az Észak-Német Evangélikus-Lutheránus Egyház elnökpüspöke vezette, a találkozót a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház részéről ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök szervezte.

Borboly Csaba megköszönte a delegációnak a látogatást, és Adorjáni Dezső Zoltán püspöknek a találkozó megszervezését. A megyeelnök bemutatta Hargita megyét a vendégeknek, és ismertette, hogy a földrajzi adosságainak köszönhetően igyekeznek nagy figyelmet fordítani a mezőgazdaságra, az állattartásra, a turizmusra. A történelmi egyházak fontos szerepét is hangsúlyozta, mint mondta, az élet szinte minden területén igyekszik a megyei tanács együttműködni az egyházakkal. Meg kell tartani a kisfalvakat, hiszen számos lehetőséget kínálnak, és befektetőket kell vonzani a térségbe, ismertette a prioritásokat az elöljáró.

Gerhard Ulrich bemutatta Németország északi térségét, melynek része Hamburg is, amely gazdag város kikötőivel, kereskedelmi útjaival. De az északi térségnek van rurális része is, így a multikulturalitás és a több vallás jelenléte jellemzi, illetve ott is fennáll a kisebbségek kérdése. Az evangélikus egyház együttműködik a mezőgazdasági szövetkezettel, diakóniai szervezetekkel és az önkormányzatokkal. Hatáskörükbe tartozik a betegek, idősek és fogyatékkal élők gondozása, amiért a partnerek közösen vállalják a felelősséget. A német mintákat nem lehet teljes mértékben átvenni, de tapasztalataikat szívesen megosztják a Hargita megyeiekkel, hangsúlyozta Gerhard Ulrich.

Borboly Csaba kiemelte azokat a kapcsolódási pontokat, amelyekben együtt tudnának működni, ilyen az oktatás-nevelés kérdése kiélezve az after school programokra, vagy a mezőgazdaság. Az európai uniós finanszírozások megpályázásánál partnerségben erősíthetnék egymást, illetve a turizmus területén számos befektetési lehetőség van Hargita megyében, amelyre szívesen fogadják az érdeklődőket, mondta a megyeelnök.

Elekes Zoltán a szociális szolgáltatásokat mutatta be, mint hangsúlyozta, jól együttműködnek a németországi és az osztrák partnerekkel. Beszámolt az otthoni gondozás programról, amely egyedülálló az országban, az öregotthonokról, amelyek egy része az egyház adminisztrálásába tartozik. A Hargita megyei szociális hálózat az egyik legjobban fejlődő az országban, sikeres a falugondnoki programja is, mondta az igazgató. Hozzátette: nyitottak az együttműködésre, a jó gyakorlatok megismerésére.

A németországi delegáció tagjai azt mondták, szeretnék a partnerség létrejöttét a két térség szervezetei között, ezért ezt közvetítik az illetékeseknek, segítik a kapcsolatfelvételt.

Barabás Csaba a beruházásvonzás iroda kérését továbbította, miszerint járjanak közben a gazdasági partnerek keresésében.

Összegzésként Borboly Csaba elmondta, hogy a találkozón megbeszéltek alapján célzott anyagokat készítenek – például testvérkapcsolati felkérés -, amiket eljuttatnak a delegációnak. A delegáció tagjai azt mondták, az iratokat továbbadják az illetékeseknek, megteremtik a kapcsolatfelvétel lehetőségét.

 

Csíkszereda, 2015. június 24.    


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774