Egyházi és világi elöljárók a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hívnak

Hargita Megye Tanácsa ülésének díszmeghívottja volt Böjte Csaba és Zsuffa Tünde

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) hívta a Hargita megyeieket Böjte Csaba ferences szerzetes és Zsuffa Tünde, a NEK Általános Titkárságának sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója, akik Hargita Megye Tanácsa márciusi ülésének díszmeghívottjai voltak. A testület a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében ülésezett március 11-én.

Egyéb napirendi pontok mellett döntöttek a szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatósággal és önkormányzatokkal való társulásról a mozgássérült felnőttek és gyerekek programjai szervezésére, és a Konstanca megyével való együttműködésről a diákoknak szervezett csereprogramok érdekében.

Együtt, közösen tudjuk lebontani a szívünkben levő határokat, fogalmazott Böjte Csaba, és arra bíztatott, hogy minél többen vegyünk részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A békés kiegyezést szorgalmazza egyházi körökben és a civil szférában egyaránt, mint mondta, jó lenne egy asztalnál közös álmainkat megfogalmazni. Erre lesz jó alkalom a budapesti kongresszus.

Zsuffa Tünde elmondta, szeptember 13-án 60 ezer embert várnak Budapestre, köztük több mint ötezer elsőáldozót. Szeptember 19-én fáklyás körmenet lesz a Kossuth térről a Hősök terére.

Nagy lehetőség a budapesti kongresszuson való részvétel, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki hozzátette, a megyei tanács támogatni fogja a Hargita megyeiek kiutazását az eseményre. A magyar és a román közösség tagjait a közös ünneplésre biztatják. A jövőbe kell tekinteni, és a budapesti esemény mindannyiunknak jó alkalom lesz a töltekezésre, mondta a megyeelnök.

A testület a napirendi pontok között elfogadta a szociális és a gyerekvédelmi vezérigazgatósággal való társulást a mozgássérült felnőtteknek és gyerekeknek szóló programok szervezése érdekében. A programhoz társulnak az önkormányzatok is, a 120 ezer lejes teljes költségvetés felét a megyei tanács biztosítja.   

Jóváhagyták a megyei tanács műemlékvédelmi programját 990 000 lejes kerettel, és a turisztikai programot 160 000 lejjel.

Elfogadták Hargita és Konstanca megyék együttműködés, amelynek keretében cseretáborokat szerveznek a diákoknak, ezek elsődleges célja a nyelvtanulás. Ambiciózus terveik vannak, mondta Borboly Csaba, a két megye képviselői már többször ellátogattak egymáshoz. Diákok csereprogramjára is került sor, illetve megnézik egymás jó gyakorlatait is, mint ahogy a konctancaiak követendő példának tartják a Székely termék mozgalmat. 

Csíkszereda, 2020. március 12.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774