Tanulmányi napot tartottak Csíksomlyón az egyház társadalmi tanításáról

Biztonság és közösség

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Biztonság és közösség témában tartottak tanulmányi napot az egyház társadalmi tanításáról február 6-án, pénteken Csíksomlyón Hargita Megye Tanácsa Tanulmányi Központjában. A tizenharmadik alkalommal megtartott rendezvény mottója: Európának érdekében áll, hogy ura legyen saját sorsának (Robert Schuman). Szervezője Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a budapesti Márton Áron Társaság.

A rendezvényt Soós Károly teológus, kánonjogász, kisebbségi és nemzetpolitikai szakértő, a Márton Áron Társaság elnöke moderálta, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek. Megnyitóbeszédet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke mondott. A biztonság megalapozásának a társadalom legkisebb szegmensében, a családban kell kezdődnie, a gyermek fejlődéséhez erre van szükség, vélekedett a megyeelnök. Abbéli meggyőződését fejezte ki, hogy nem lehet közösséget, jövőt építeni a biztonság érzete nélkül, ennek kialakítása pedig a politikum, az egyház, a civil szféra, a közösség, azaz mindannyiunk közös feladata. A politikusoknak is a cirkusz helyett az együttműködés útját kell keresniük, meg kell hallgatni és megvitatni az ellentétes véleményeket, hiszen ezek vezetnek az előrelépéshez, a fejlődéshez, fejtette ki.
– Ezért dolgozunk nap mint nap, hogy fiataljaink itthon találják meg a biztonságot, a fejlődési lehetőséget. Ha van jó közösség, odafigyelés, törődés, nagyobb a biztonság, ki tudunk teljesedni, családot alapítani, gyereket vállalni – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Elsőként ft. dr. Jitianu Liviu, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Katolikus Teológiai Karának tanára tartotta meg előadását A biztonság mint szociálpolitikai probléma címmel (a prezentáció megtekinthető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/egyhaz/eloadasok/Biztonsag_SzocialpolitikaiProblema.pdf). A nap folyamán további előadók váltották egymást, mint ft. dr. Holló László morálteológus, rektor, egyetemi docens, a Római Katolikus Státus titkára (az előadásának szövege elolvasható itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/egyhaz/eloadasok/KamerakUtonUtfelen.pdf), Korodi Attila parlamenti képviselő, Markó Béla szenátor, Soós Károly és ft. ddr. Újházi Lóránd kánonjogi és hadtudományi doktor, plébános, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara Katonai Vezetéselméleti Tanszékének tanára (előadásának a prezentációja megtekinthető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/egyhaz/eloadasok/Vallas_GlobalisBiztonsag.pdf).
A rendezvényen tiszteletét tette az éppen a megyében tartózkodó bács-kiskuni elnök, testvérmegyénk közgyűlésének vezetője, Rideg László. Felszólalásában fontosnak nevezte a vallási nevelést, köszönetet mondva a jelenlevőknek azért a tevékenységért, amely által a felnövő generációk jobbak lehetnek. Kitért a Hargita és Bács-Kiskun közti testvérmegyei kapcsolatról is, amely jó együttműködésen alapszik, ennek a folytatásáról, konkrét programokról egyeztet jelenlegi látogatása alkalmával.

 

Csíkszereda, 2015. február 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774