Egyhangúlag megszavazták a megye ifjúsági stratégiáját

Soros havi ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Első napirendi pontként egyhangúlag megszavazták Hargita megye ifjúsági stratégiáját szerdán, november 25-én, szerdán este Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén. Az ifjúsági stratégia a 2015–2020 közötti időszakra határozza meg azokat az irányelveket, amelyek szerint a megye fiataljait segítik az itthon elképzelt jövő megalapozásában. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a stratégiát mint Hargita megyei jó gyakorlatot belefoglalná abba az európai uniós ifjúságpolitikai jelentésébe, amelyet a Régiók Bizottsága raportőreként készít. A megyeelnök ennek kapcsán megjegyezte, hogy a dokumentumnak mérhető eredményei lesznek.

– A fiatalokról a politikában keveset beszélnek, ezen kell változtatnunk, hiszen ahhoz, hogy a fiatalok jövőképe változzon, a döntéshozóknak is változtatniuk kell az alkalmazott politikán a témában. Biztatnunk kell a fiatalokat, hogy vegyenek részt a döntéshozásban, hogy az valóban róluk szóljon, hogy ők legyenek annak haszonélvezői – hangsúlyozta Borboly Csaba hozzátéve, Hargita Megye Tanácsa jó példával igyekszik elöl járni ezen a téren.

A stratégiát két évig tartó széles körű egyeztetéssorozat előzte meg, ennek eredményeként a következő időszakra négy kiemelt területet jelöl meg, amelyen fokozott beavatkozásra van szükség. A társadalmi részvétel kiemelten fontos, hogy a fiatalok hatékonyan érvényre juttathassák érdekeiket az össztársadalmi kérdésekben. Egy másik fontos terület az aktív és minőségi szabadidő eltöltése, ezen a téren fejleszteni kell a jelenlegi infrastruktúrát, sportlétesítményeket és táborokat, illetve bővíteni a szórakozási lehetőségeket és megteremteni annak biztonsági feltételeit. Ennek kiegészítéseképpen a harmadik főtengely a megfelelő kultúra és életmód kialakítása. A negyedik terület a képzéshez kötődik, a megyeelnök megfogalmazása szerint az élethosszig tartó képzés nagymértékben hozzájárul a fiatalok munkaerőpiaci integrációjának elősegítéséhez, vagyis a stratégiának végig kell kísérnie az egyént az általános tudás és műveltség fejlesztésétől a szakképzésen át a felsőoktatásig.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a diákok a középiskola elvégzése után ne azon gondolkodjanak, hogy melyik országban vállaljanak munkát, hanem akarjanak, merjenek itthon vállalkozni, ugyanakkor a külföldön lévő fiataljaink akarjanak hazajönni, és itthon indítsanak vállalkozást a külföldön összekovácsolt pénzből – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Kozma István megyei tanácsos és ifjúsági vezető üdvözölte, hogy napirendre került a stratégia, és jelezte: több ifjúsági szervezet is igényt tart rá. A szavazást követően a megye elöljárója egy-egy példányt adott át a frakcióvezetőknek, hogy a politikai alakulatokon belül is kiemelten foglalkozzanak a fiatalokkal. A dokumentum román nyelven tanulmányozható a http://judetulharghita.ro/consiliul/hotarari/proiecte-de-hotarari-si-dispozitii.html?a=search&f3763=strategie linken, hamarosan elérhető lesz magyar nyelven is.

Fejlesztési társulás a gyergyói sport fellendítésére

A Hargita–Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás létrehozásáról is döntöttek a tanácsosok, amelyet közösen alakít meg Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószentmiklós önkormányzata. Ezzel az a céljuk, hogy a legnagyobb hatékonysággal kihasználhassák a nemrégiben felújított gyergyói műjégpályát, és a térségben fejlesszék több sportág tevékenységét. Borboly Csaba ennek kapcsán kiemelte Barti Tihamér alelnök szerepét, aki sok munkát áldozva igyekszik javítani a térség sportteljesítményét. Danguly Ervin megyei tanácsos szintén méltatta az alelnök munkáját megjegyezve: jelenleg nagyon sok gonddal küzd a gyergyói sportélet, ezen pedig remélhetőleg az új fejlesztési társulás nagymértékben tud javítani.

Járdaépítés Hargita megye településein 2015–2018 között

A döntéshozók elfogadták a Járdaépítés Hargita megye településein 2015–2018 között című keretprogramját is. A megye 785 kilométeres megyei besorolású úthálózatából 300 kilométernyi szakasz településen belül található, számos helyen a gyalogosok forgalmas út mellett közlekednek. A program, a megyei tanács Kisvíz és Kisvillany programjához hasonlóan, hiánypótló, amellyel sok település egyik jelentős problémáját sikerül majd megoldani.

Csíkszereda, 2015. november 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774