Egyéves születésnapját ünnepli a Visit Harghita

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. december 12-én indult el a Visit Harghita weboldal és telefonos alkalmazás azzal a célkitűzéssel, hogy Hargita megye látnivalóit, eseményeit, turisztikai értékeit egyetlen felületen tegye elérhetővé. Az elmúlt egy év tapasztalatairól Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke beszélt.

Az első olyan telefonos alkalmazás és weboldal, amely a megye teljes turisztikai kínálatát egybegyűjti – ez a Visit Harghita erőssége. Hogy miért volt szükség telefonos alkalmazásra is? „Ha valaki még sosem járt egy helyen, szívesebben böngészi a weboldalt számítógépen. Ha azonban a helyszínen van, a vélekedések szerint szívesebben néz körül egy alkalmazásban, amely azonnal kínál számára például éttermeket, eseményeket, szálláshelyeket” – magyarázta az alelnök.

A Visit Harghita alkalmazás több szempontból is egyedinek számít. „Egyedi, mert a teljes megye turisztikai kínálatát egyetlen felületen jeleníti meg. Egyedi, mert Romániában az egyetlen olyan megyei turisztikai alkalmazás, amely háromnyelvű hangos útikalauzzal is el van látva, segítve a látogatókat abban, hogy többet tudhassanak meg egy-egy helyszínről, képzőművészeti alkotásról, kulturális értékről, azok történetéről, történelméről. Ez nagyvárosokban már bejáratott módszer, nálunk újdonság.”

A Visit Harghita alkalmazás és weboldal tartalmának összeállításakor több hasonló applikációt böngésztek át Romániából és Nyugat-Európából egyaránt. A főoldalt négy kategóriára osztották, amelyek a turista számára a legfontosabb információkat tartalmazzák: hol alhat, mi a gasztronómiai kínálat, mit nézhet meg, és melyek azok az élmények, amelyeket nem szabad kihagynia, amelyekért visszalátogat majd Hargita megyébe. „Egyértelmű volt, hogy Hargita megye nagyon gazdag turisztikai kínálatok tekintetében: a tengeren kívül mindenünk megvan! Ez a gazdagság nehézséget is okozott, a nagy bőség zavarba ejtő volt, hiszen tudjuk: aki mindent meg akar mutatni, semmit sem mutat végül. Ezért hoztuk létre a Kincseink kategóriát, amely mindazokat a látványosságokat mutatja meg, amelyek szempontjából Hargita megye egyedi az országban, Európában vagy akár az egész világon. Erre büszkék vagyunk, hiszen ez különböztet meg bennünket más úti céloktól. Nekünk nem Svájccal kell versengenünk, nekünk nem olyan turisztikai egységekkel kell versenyt futnunk, amelyek más jellegű turizmust működtetnek, hanem a saját erősségeinket kell hangsúlyoznunk, azokat kell megmutatnunk úgy, hogy kívánatos legyen az idelátogatók számára” – magyarázta.

Mint kiderült, a leglátogatottabb menüpont a Kincsek kategória volt az elmúlt egy évben, így természetesen ezt is folyamatosan bővítik további információkkal. Amire kiemelten figyelnének, hogy megjelenjenek a jellegzetes székelyföldi ízek a telefonos alkalmazásban és az éttermi étlapokon egyaránt. „Büszkék vagyunk szüleink, nagyszüleink receptjeire, és ha valaki idelátogat, pontosan arra kíváncsi, hogy mitől vagyunk ilyenek, mitől vagyunk székely emberek. Sokszor nem is hisszük el, hogy az a sokszínűség, ami ránk jellemző, valóban érték, valóban gazdagság” – mutatott rá az alelnök hozzátéve, hogy szeretnének véleményvezéreket és bloggereket is Hargita megyébe vonzani, akik a közösségi média felületein továbbadhatják élményeiket.

Mint kiderült, az elmúlt egy évben legtöbben belföldről, Bukarestből töltötték le a Visit Harghita alkalmazást, ami pontosan mutatja, hogy a térségünk nemcsak Magyarország, hanem a romániai érdeklődők számára is vonzó. A Visit Harghita csapata számtalan európai és azon kívüli kiállításon vett már részt, ezáltal is növelve Hargita megye népszerűségét, az idelátogató turisták számát.

„Sokszor úgy alkotnak véleményt Székelyföldről, Hargita megyéről, hogy nem ismerik az itteni embereket, ezért előítéleteik alapján beskatulyáznak bennünket. Ezen szeretnénk változtatni! Az, aki ide látogat, rájön, hogy nem igaz a városi legenda, miszerint ha idegen nyelven kérsz kenyeret, nem szolgálnak ki. Messze földön híres vendégszerető emberek élnek itt, és ha ezt az idelátogatók megtapasztalják, változtatni tudunk azon a percepción, ami néhány ember fejében, valamilyen külső információ alapján megszületett” – fogalmazott.

Szintén céljuk, hogy a turizmust olyan ágazattá fejlesszék a helyi turisztikai vállalkozókkal együtt, ami jövedelemforrást jelent, ami a fiatalok számára is mutatja, hogy érdemes itthon maradni, érdemes itthon dolgozni, mert ebből meg lehet élni. „A harmadik célunk, hogy büszkévé tegyük saját magunkat arra, hogy milyen környezetben élünk. Éppen ezért olyan kisfilmeket készítettünk és fogunk készíteni, amelyekkel versenyezhetünk olyan turisztikai kiírásokon, amelyekkel keresik a legszebb, a legjobb élményt nyújtó desztinációkat. Biztos vagyok abban, hogy egy jól elkészített turisztikai kisfilm megállja a helyét a világ összes turisztikai úti céljaival szemben” – szögezte le. 

Külön öröm volt a Visit Harghita működtetői számára, hogy olyan események is megjelentek az alkalmazásban, amelyek nagy médiavisszhangnak örvendtek, például a júniusi pápalátogatás vagy a Hargita Gyöngye Rally. Mint kiderült, ezekben az időszakokban töltötték le legtöbben az alkalmazást telefonjukra. „Ez azt mutatja, hogy a következő időszakban is nagy hangsúlyt kell fektetnünk azokra a kulturális és sporteseményekre, amelyeknek jó a visszhangja nemcsak a médiában, hanem a közösségen belül is” – tette hozzá.

Az applikációt több mint 6000 alkalommal töltötték le Romániából és külföldről egyaránt, a weboldalt pedig mintegy 50.000 felhasználó látogatta egy év alatt.

Csíkszereda, 2019. december 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774