Egyetemisták alkottak a megyeházán

Akcióművészet a CreArt program keretében

(0 Szavazat)81 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa a kilenc országot átfogó CreArt projekt keretében harmadjára is megszervezte az Európai Kreativitás Napját, amely magában foglalt két, a diákok tavalyi munkáiból álló kiállítást, egy középiskolás diákoknak szóló akcióművészeti programot, valamint tárlat nyílt a részt vevő művészek bezsűrizett munkáiból. Az Európai Kreativitás Napja köré épülő rendezvénysorozat zárómozzanataként április 15-én, szerdán egyetemistáknak szerveztek műhelymunkát a megyeháza márványtermében, amely az „Én és a város” témához kapcsolódott.

A művészeti tanulmányokat folytató egyetemistákat elsőként Zonda Erika Hargita Megye Tanácsa Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóságának vezetője, a CreArt Hargita megyei projektmenedzsere köszöntötte. A program rövid ismertetésekor kiemelte: a Hargita Megye Tanácsa partnerségével megvalósuló 2017-ig tartó CreArt projekt segíti a Hargita megyei képzőművészeket, hogy alkotásaikat Európa városaiban is megismertessék. A projekt eddig lehetőséget nyújtott Hargita megye két képzőművésze, Márton Ildikó és Veres Imola számára, hogy részt vegyenek az első európai vándorkiállítás három állomásán: Valladolidban, Leccében és Aradon, ugyanakkor Gidó Szende Melinda részt vehetett neves világhírű művészekkel közösen az Antonio Lopez által vezetett műhelymunkán, Valladolidban, Berze Imre képzőművész lehetőséget kapott a Genovában megrendezett, Luca Vitone vezette műhelymunkában való részvételre, Veres Imola képzőművész részt vett a Linzben megszervezett rezidens művészeknek szóló programban. Továbbá Bartis Elemér Márton részt vehetett a Delftben megrendezett 2 hónapos rezidensművész-programban, míg Kovács Kinga a Kristiansandban szervezett rezidens-művészek programba kapcsolódott be. A tavalyi nemzetközi vándorkiállításokon, melynek egyik állomása Hargita megye volt, megyénkből Fülöp József vett részt a kiválasztott munkáival. A 2015-ös Én és a város CreArt Nemzetközi Vándorkiállításon való részvételre, melynek idén Pardubice (Csehország), Linz (Ausztria) és Genova (Olaszország) ad helyet, Lucas Cuturi nemzetközi kurátor Hargita megyéből Iochom Zsolt alkotásait választotta be – mondta el a fiataloknak Zonda Erika projektmenedzser, aki arra biztatta az egyetemistákat, hogy éljenek a lehetőségekkel és kapcsolódjanak be a pályázati kiírásokba. A CreArt program célja a képzőművészet mobilitásának elősegítése, a lokális trendek globális körforgásba való emelése, az ifjúság szakmai motiválása az alkotási folyamatra.

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola és a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola egykori diákjai, akik jelenleg Kolozsváron folytatják tanulmányaikat Botár László képzőművész vezetésével alkottak a márványteremben. A műhelymunka érdekessége az volt, hogy negyedóránként az alkotók helyet cseréltek és társuk munkáját folytatták, így valamennyi festmény közös munka gyümölcse.

A fiatal képzőművészek meg voltak elégedve a rendelkezésre álló felszerelésekkel és rendkívül hasznosnak, élménydúsnak tartották a műhelymunkát, többen most először festettek ilyen nagy méretű vászonra. Elmondásuk szerint nagyon izgalmas volt, hogy egymás megkezdett munkáját folytathatták, míg mindenki visszaért az általa megkezdett alkotáshoz.

A közös alkotások elkészülte után Székedi Ferenc publicista, a CreArt program Hargita megyei nagykövete a WHITE NOISE, BLACK WORDS az első világháború tükrében című kiállítást mutatta be Hargita Megye Tanácsának földszinti kiállítótermében.

Az Európai Kreativitás Napjáról készült fotógaléria megtekinthető a Megyeháza Galéria közösségi oldalán.

Csíkszereda, 2015. április 15.


Tovabbi információk: Megyeháza Galéria

[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774