Egyenlő esélyeket kell biztosítani a fiataloknak az EU-ban

Az oktatás és az integrálás stratégiai lépéseiről tanácskozott a keleti partnerség 

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A fiatalok oktatása, munkavállalása, a kettő közötti átmenet, és integrálásuk a társadalomba is témája volt annak a konferenciasorozatnak, amelyet a keleti partnerség (EaP) szervezett Brüsszelben június 19-én. A Régiók Bizottságának tagjaként részt vett a konferencián Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki felszólalásában a helyi önkormányzatok szerepéről beszélt a fiatalok oktatásában és munkavállalásában.

A négy részből álló konferencián azokat a stratégiai lépéseket beszélték át, amelyek szükségesek az Európai Unióhoz később csatlakozott keleti országok fiataljainak integrálásához. Itt kerültek terítékre azok a programok és kezdeményezések, amelyek az európai fiatalokat segítik, illetve a helyi önkormányzatok szerepe a folyamatokban.

Borboly Csaba hozzászólásában kifejtette, egyenlő esélyeket kell biztosítani a fiataloknak, egyenlő versenyhelyzetet a munakerőpiacon, és segíteni a társadalomba való beilleszkedésüket. A fiatalokra vonatkozó stratégiák és politikák arra kell irányuljanak, hogy felszámolják a bármilyen – vallási, kulturális, származásbeli stb. – megkülönböztetést. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: az egyenlő eseélyek megteremtéséhez minden tagállamnak biztosítania kell bizonyos alapvető feltételeket a fiatalok számára, mint például az internethozzáférés, a második idegen nyelv elsajátításának lehetősége, pályaorientáció és mentorálás, bevonásuk az önkénteskedésbe, és továbbtanulási lehetőség.

Biztosítani kell a fiataloknak, hogy hallattathassák hangjukat, és érdekelté kell tenni őket a politikában, be kell vonni a véleményformáló folyamatokba. Mindezeket be kell foglalni a helyi és regionális stratégiákba, mondta Borboly Csaba. Az oktatási rendszer kidolgozásával kapcsolatosan azt hangsúlyozta, hogy figyelembe kell venni a helyi jellemzőket, amelyek nemcsak tagállamonként, hanem térségenként is változnak.

A megyeelnök azt mondta, nagyobb támogatást kell kapjon a térségi felsőoktatás, és itt ismét fontos szerepet játszanak a helyi és térségi önkormányzatok és a velük való folyamatos kapcsolattartás a felsőoktatás politikájának kidolgozásában. A korlátok lebontására kell törekedni, fogalmazott, és amikor esélyegyenlőségről beszélünk, nem szabad megfeledkezni a vidéki és az elszigetelt településekről. A stratégiák és az akciótervek a kereset-kínálat találkozására, a termelésre, és a helyi jellemzőkre és igényekre kell összpontosítsanak, összegezte Borboly Csaba. A helyi önkormányzatok szerepét abban határozta meg, hogy ezek a szervek folyamatosan be vannak vonva a fiatalok körében levő munkanélküliség csökkentésébe, az érintettek széles körével kapcsolatot tartanak, illetve feladatuk a megoldáskeresés helyi szinten, és jobban átlátják a helyi jellegzetes problémákat. Ugyanígy Hargita Megye Tanácsa is nagy hangsúlyt fektet a fiatalokra, prioritásként kezeli a képzésüket, elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon és itthon tartásukat, az erre irányuló irányelvek helyet kaptak Ifjúsági stratégiájában is. 2018 az ifjúság éve Hargita megyében, ennek jegyében idén még több pályaorientációs tevékenységet, képzést, kulturális és szórakoztató programot szerveznek a fiataloknak, erre irányult az Ifjúság hete programsorozat is.

Csíkszereda, 2018. június 19. 


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774