Egy sajtófotóval vagy cikkel pozitív folyamatokat lehet megállítani

Képek, melyekre sokáig emlékezni fogunk

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Történetében először szervezett sajtófotó-kiállítást a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). A vándorkiállítás csíkszeredai állomása a Megyeháza Galéria, a megnyitót február 17-én, pénteken este tartották a MÚRE, Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében, a Hargita Népe Lapkiadó partnerségével. 

Az anyag, amelynek előbemutatója Nagyváradon volt, a HolnapFeszt keretében, a Brassaï 2015 sajtófotópályázatra beérkezett munkákat tartalmazza. A megnyitón bemutatták a Brassaï 2015 című, a legjobb beküldött munkákat tartalmazó fotóalbumot. A pályázat névadója Brassaï, eredeti nevén Halász Gyula fotó- és filmművész, festő, író, a 20. század egyik legjelentősebb fotográfusa. A zsűri a 35 pályázó mintegy ezer képét nézte végig és válogatta ki. A legjobb 105, bekerült a kiállításhoz kapcsolódóan megjelenő katalógusba.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírás révén nagyon hatékonyan lehet társadalmi problémákról és azok megoldásáról kommunikálni, illetve az emberek összefogását elérni, ugyanakkor egy fotóval, egy cikkel vagy annak a címével el lehet torzítani a valóságot, ami pozitív folyamatokat tud megakasztani, jó szándékú kezdeményezéseket képes szétverni, óriási energia veszhet el egy valótlan állításokat tartalmazó újságcikk miatt.

– Óriási a felelősségük az újságíróknak, fotóriportereknek, hisz a szakma becsületére, a szabályok betartására ügyelni kell. Ezért is nagyon fontos a szakmai szervezetek léte – hangsúlyozta a megyeelnök.

Rácz Éva, a MÚRE elnöke szerint, akinek szeme van a sajtófotózáshoz, kár ezt a tehetséget elherdálnia.

– Ha valaki egy történetet egy képben el tud mondani, vagy több képben meg tudja örökíteni, akkor, biztos vagyok benne, ezt meg kell tennie, és felelőssége, hogy ez fennmaradjon. Ez a pályázati anyag is a fennmaradást szolgálja – jelentette ki.

Szűcs László, a MÚRE alelnöke elmondta, hogy egy évvel ezelőtt érkeztek be az első képek a pályázati felhívás nyomán.

– Előbb a kisujjunkat nyújtottuk, végül az egész kezünket odaadtuk, mivel bár eredetileg romániai magyaroknak hirdettük meg a pályázatot, jelentkeztek más határon túli magyar közösségekből, az anyaországból, sőt még Ausztráliából is, és mi elfogadtuk munkáikat. Összesen mintegy ezer kép érkezett be, ebből válogattuk ki azt a több mint száz képet, amely az albumba bekerült. Ez az ötödik kiállítás ebből az anyagból, de sajnos még nem találtunk akkora termet, hogy mind a száz képet ki tudjuk állítani – mesélte Szűcs László.

Szerinte nem túlzás azt állítani, hogy Csíkszereda a hazai sajtófotózás fővárosa, legalábbis a Hargita megyei sajtófotósok nélkül nagyon szegényes lenne a pályázat anyaga, a Hargita megyeiek felülreprezentálják magukat. A MÚRE alelnöke nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek, színvonalasnak, változatosnak nevezte a pályamunkákat. Elmondta, hogy már meghirdették az új pályázatot, jövőre is vándorkiállítást szeretnének szervezni, amelynek állomásai közül akkor sem marad majd ki Csíkszereda.

Túros Eszter művészettörténész méltatásában elmondta, hogy az öt kategóriában kiírt pályázatra hír-, eseményfotókkal, fotóriportokkal, portrékkal, szocio-, illetve sportfotókkal neveztek be. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy kizárólag nem manipulált képekkel lehetett jelentkezni, olyan munkákkal, amelyeknél nem változtattak utólagosan a fotók tartalmán képi elemek eltávolításával vagy hozzáadásával.

– Az itt kiállított képek a közelmúltban készültek. Természetes közegükből kiszakítva, ebben az egymásmellettiségben egyfajta társadalmi, történeti látleletként is működhetnek. Bár önmagukban is magukkal ragadnak az izgalmas kompozíciók, az érzékeny közelítések, sajátos szemszögek, a spontán módon elkapott pillanatok – a kiállított munkák valami másra is utalnak, a képeket előhívó történésekre/történetekre, eseményekre, szokásokra, problémákra. Ahogy a különböző kategóriák képeit nézegetjük a kiállítás terében, olyan, mintha újságot lapozgatnák, csak itt nem a lapok forgatásával, hanem a mi mozgásunkkal változnak a rovatok, a tartalmak, a képfajták. És így a különböző képfunkciók váltakozása is egy nagyon izgalmas képnézést tesz lehetővé. Ebben a térben másként hatnak a sajtófotók, könnyű előttük/velük elidőzni. És ha így teszünk, minden bizonnyal ebből a sokféleségből is kiemelkedik néhány olyan alkotás, melyre sokáig emlékezni fogunk, mely nem hagy közömbösen. Tétje van. Valódi ereje – fogalmazott Túros Eszter.

A fődíjat Veres Nándor nyerte. További díjazottak a megyéből: Barabás Ákos, Halmágyi Zsolt, Szigeti Vajk István, László Róbert, Fodor Zsuzsanna, Szekeres Attila.

Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete évek óta partneri viszonyt ápol egymással, számos alkalommal szerveztek közös rendezvényeket, illetve a megyei tanács támogatta a szervezet kezdeményezéseit. Két éve Hargita Megye Tanácsa és a MÚRE együttműködési megállapodást kötött, ennek része ez a tárlat is, amely március 2-ig látogatható.

Csíkszereda, 2017. február 17.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774