Egy nemzet tagjaiként felelősek vagyunk egymásért

A háromkúti búcsús ünnep a csángó közösség erős hitéről tanúskodott

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A háromkúti csángóknak továbbra is az a dolguk, hogy a végeken megmaradjanak, és őrizzék hitüket, kultúrájukat. A nemzet tagjainak pedig az, hogy ebben segítsék őket, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szombaton, június 23-án a háromkúti búcsús ünnepen, amelyen megáldották a felújított templombelsőt és megszentelték a templom új harangját. A búcsús ünnepen jelen volt Tóth László főkonzul, de a csángó közösséggel ünnepeltek papok és zarándokok is. 

– Ha hiszünk abban a kijelentésben, hogy minden magyar felelős minden magyarért, akkor mindenki kell tegye a dolgát. Az Önök dolga az, hogy itt, a végeken megmaradva, megerősödve, ügyeljenek a magyar kultúrára, a magyarságra, a felnövekvő nemzedékre, hogy továbbra is magyarul tudjanak ebben a templomban imádkozni. Ez egy nagy feladat és felelősség. A máshol élő magyar embereknek pedig az a feladatuk, hogy Önöket ebben a sokszor nem könnyű munkában segítsék – mondta beszédében Borboly Csaba. A megyeelnök úgy fogalmazott, a politikai tisztségeket betöltő személyek változnak, és lehet, hogy mindenki mást mond, de ami állandó, az a háromkúti közösség. Ennek a közösségnek pedig az összetartásban és az erős hitben rejlik az ereje, amit a felújított templom is bizonyít.

– És ahol van hit, ott van remény. Én abban bízom, hogy összefogásban képesek lesznek a mélypontokat túlélni. Amíg Önök összetartanak, addig itt meg tudnak maradni - fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: még lesznek politikai kijelentések, de az a dolgunk, hogy az Önök erőfeszítéseit láthatóvá tegyük, és az itt történő dolgokért felelős a teljes magyarság. Gergely Károly polgármester nevében is mondta, hogy azon dolgoznak, hogy ne tudják ezt a közösséget bántani. A törvény világosan kimondja, hogy bárkinek bárhova szólhat a személyi igazolványa, és ezt a jogot semmilyen módon nem lehet elvenni, hangsúlyozta Borboly Csaba.

– Közösen kell hallassuk a közösség igényeit, mert Háromkút és Kóstelek az a két település, amelyeknek a direkt vérkeringésbe való visszacsatolásán még többet kell dolgozni – fogalmazott a megyeelnök. Mint elmondta, az útépítés folyamatát késleltetik a különböző engedélyeztetések, de nem adják fel, és ez a beruházás nagyban segíteni fogja a Gyimesközéplokkal való kapcsolattartást. A megyeelnök beszédében úgy fogalmazott: azért kell imádkozni, hogy a felmerülő problémákra összefogásban mindig találjanak választ. Ne szakadjanak szét a faluközösségek, hogy tudjanak egységes álláspontot képviselni. Végezetül pedig azt mondta, bízik benne, hogy számíthatnak a felelős magyar kormány segítségére.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője beszédében példaértékűnek nevezte ahogy a háromkúti csángók megtartották hitüket és kultúrájukat, és a magyar kormány támogatásáról biztosította a közösséget.

– Ragaszkodjunk nyelvünkhöz, szokásainkhoz, hitünkhöz, és ne engedjük, hogy bárki ezt elrabolja tőlünk – mondta ft. Tamás József segédpüspök, aki kijelentette, ebben a harcban mindig segítik fogják őket a háromkúti közösséget. 

Csíkszereda, 2018. június 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774