Egy irányba húznak a gyergyói települések

A fejlesztési prioritásokról egyeztettek polgármesterekkel

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Egy közös irányról, a térségi fejlesztési prioritásokról egyeztetett gyergyói polgármesterekkel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök március 30-án, Bende Sándor parlamenti képviselő, területi RMDSZ-elnök meghívására. Átbeszélték, melyek a kormányzati és megyei forrásokból megvalósítható fontosabb beruházások. Bende Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy amire pályázni lehet az Európai Uniónál, arra az elképzelésre valószínűleg nem utalnak pénzt kormányprogramból. 

Hozzátette, hogy a pályázatok elbírálásánál, a PNDL kormányprogramban azok az oktatási intézmények részesülnek előnyben, amelyek működési engedélye nincs rendben. Borboly Csaba elmondta, hogy amelyik önkormányzat EU-s pályázatot nyer, annak a megyei tanács meghitelezheti az önrészt, és végszükség esetén a tartalékalap is szóba kerülhet. Azt kérte a településvezetőktől, hogy idejében jelezzék fejlesztési terveiket a megyei tanácsnak ahhoz, hogy az segíteni tudjon. Az év második felében lehet számítani arra, hogy községi utakra is leosztanak pénzt, közölte a megyeelnök. Barti Tihamér alelnök kiemelte, hogy a PNDL forrásainak egy részét idén is az iskolák működési engedélyéhez szükséges munkálatokra szánják.

A térségi beruházási prioritások között szerepel megyei utak felújítása, járdák építése, a gyergyószentmiklósi műjégpálya felújítása. Ilyen a gyergyószentmiklósi teherforgalmi terelőút felújítása, amelyet PNDL-ből valósítanának meg, de amíg az oda benyújtott igénylést elbírálják, a város önkormányzata előkészíti a dokumentációt arra az esetre, ha a kérelmüket a szaktárca nem fogadja el, mert akkor megyei forrásból végeznék el a korszerűsítést. A Vasláb és Gyergyószárhegy közti 126-os út csomafalvi és alfalvi szakaszán elsődleges a járdaépítés és az úttest megerősítése egyes szakaszokon, továbbá Borszék város megsegítése szintén prioritás, mivel térségi-megyei érdekeltségről van szó az üdülőváros fejlesztése kapcsán. A Ditrótól Remetén át Maros megye határáig vezető 153C jelzésű úton egy híd javítása is nagyon fontos a forgalombiztonság szempontjából, hangzott el.

A jelenlévők megegyeztek a helyi támogatási igénylések előkészítésének, illetve benyújtásának menetrendjéről, lefektetve a megyei tanács és a területi RMDSZ együttműködési alapelvét. Ez azt a célt szolgálja, hogy a gyergyói települések egy irányba húzzanak, erősítve, támogatva egymást, szögezték le a résztvevők.

Borboly Csaba két héttel ezelőtti gyergyói látogatásán szintén témát képeztek a térség beruházásai:

http://hargitamegye.ro/hirek/folytatnak-a-gyergyoi-jegpalya-felujitasat.html

http://hargitamegye.ro/hirek/a-hulladekgazdalkodasi-kozpont-fele-vezeto-tereloutrol-egyeztettek.html

https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1472841256068302/?autoplay_reason=gatekeeper&video_container_type=4&video_creator_product_type=0&app_id=350685531728&live_video_guests=0

Csíkszereda, 2017. március 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774