Egészségügyi szűrővizsgálatokat végeznek a héten Csíkszentimrén

Használják ki a lehetőséget, vegyenek részt!

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Tizenöt szakorvos és asszisztens érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Csíkszentimrére, hogy a hét folyamán szűrővizsgálatokat végezzen, Hargita Megye Tanácsa programja révén. A vendégorvosok között van fogorvos, neurológus, gyermekorvos, kardiológus, bőrgyógyász, gyógytornász, valamint szemész is, a vizsgálatok a napközi épületében, a kultúrotthonban és a polgármesteri hivatalban zajlanak. A jelentkezők először laboratóriumi vizsgálaton, testsúly-, magasság-, vérnyomásmérésen vesznek részt, majd csak utána irányítják őket a szakorvosokhoz. Elsőként a szentimreiek egészségi állapotát mérik fel, majd  szerdától más településekről is csatlakozhatnak, ehhez a helyi polgármesteri hivatalban kell bejelentkezni a 0266347099 telefonszámon.

Hargita Megye Tanácsánál néhány éve pályázhatnak települések, hogy magyarországi orvosok által folytatott szűrőprogram helyszínei lehessenek, ezúttal Csíkszentimrére esett a választás. A már hagyományossá vált egészségiállapot-felmérő programnak egészségnevelő, mozgósító hatása van, mivel ilyen rövid idő alatt nem kerülhet sor gyógyító tevékenységre.

A programot sajtótájékoztatóval nyitották meg április 18-án, hétfőn, amelyen Borboly Csaba megyeelnök megköszönte a vendégorvosoknak, hogy önzetlenül, önkéntesen tesznek az itteniekért, hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat az emberek.

– Ezen a településen adottak a körülmények az egészséges életmódhoz, az emberek saját maguk termelhetik meg az ételeket, amelyeket fogyasztanak. Fontos, hogy egészséges, életerős emberek lakjanak itt, hogy hozzájárulhassanak a község fejlődéséhez, tegyenek azért, hogy egyre szebb legyen Székelyföld, így a fiatalok büszkék lehessenek szülőföldjükre, és itthon maradjanak. Országunk elmaradott az egészségügy terén, de a megyei tanács ezzel a programmal is próbál tenni ez ügyben. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, figyelni kell a megfelelő táplálkozásra, a mindennapi mozgásra, és szűrővizsgálatokon kell részt venni, hogy biztonságban, jól érezhessük magunkat itthon – fejtette ki a megyei tanács elnöke. Hozzátette, bízik benne, hogy eredményes lesz az orvosok munkája, és megismerve a települést majd nemcsak gyógyítani, de szabadidejükben is visszalátogatnak.

A résztvevőket a település alpolgármestere, Fülöp Kinga is köszöntötte, aki elmondta, a vizsgálatok következtében képet kapnak a lakosság egészségi állapotáról, és bízik benne, hogy a végeredmény a jó és nagyon jó között lesz.

Kencse Előd polgármester kifejtette, ez fontos esemény a település számára, hiszen 15 egészségügyi szakember napi 9–10 órában önzetlen, nemes feladatot lát el a szűrővizsgálatok elvégzésével. Tevékenységüknek köszönhetően sok minden kiderül, és akár életeket is menthetnek betegségek felfedezésével. A megyei tanácsnak is megköszönte, hogy több éve elkezdték és folytatják ezt a programot, és hogy a községre esett idén a választás a szűrővizsgálatok helyszíneként. Hozzátette, Csíkszentimre elindult a fejlődés útján, egyre jellemzőbb a családokra a több gyermek vállalása, az iskolaigazgatóval együttműködve megszervezték, hogy minden osztály csoportokban eljusson a vizsgálatokra. Kencse Előd felkérte a helyieket, használják ki ezt a ritka lehetőséget, hogy szakorvosok ingyenesen vizsgálnak meg mindenkit.

Az orvosokat képviselve dr. Lőrincz Ambrus kardiológus szólalt fel, aki elmondta, hogy segíteni jöttek, szeretnének újat, többet adni, egy szűrővizsgálat mindig igényeket gerjeszt, ők pedig szeretnék ezeket az elvárásokat teljesíteni. A vendégorvosok megajándékozták a helyi gyermekeket 240 doboz vitaminnal, müzliszelettel, ezenkívül hoztak fertőtlenítőszert, kötszert.

Tarr Gyöngyvér Hargita megyei tiszti főorvos is megköszönte a magyarországi orvosoknak, hogy energiájukból az itteni lakosokra is áldoznak. Elmondta, legutóbb 2007–2008-ban készült országos egészségügyi felmérés, de az sem volt sikeres.

– A szűrésnek nagy szerepe van a megelőzésben, de csak akkor van értelme, ha van folytatás, ha megtervezzük a következő lépést. Ennek a rendezvénynek mozgósító ereje van, szükség van ilyen kezdeményezésekre, mert az itteni emberekre jellemző, hogy elhanyagolják az egészségüket, nem járnak rendszeresen orvoshoz, csak ha már nagyon nagy a baj. Jó kezekben lesznek a betegek – osztotta meg gondolatait Tarr Gyöngyvér.

A csíkszentimrei családorvos, Kristó Ibolya kifejtette, abban reménykedik, hogy az orvosok segítségével sikerül változtatni az emberek mentalitásán, és nem csak akkor fordulnak doktorhoz, ha betegek. Hozzátette: remek lehetőség, mert olyan kérdések is felmerülnek, amelyekre máskor nincs lehetőség a családorvosi rendelőben.

Borboly Csaba levélben köszönte meg Kovács Sándor jász-nagykun-szolnoki megyeelnöknek az együttműködést és a támogatást a szűrővizsgálatok megszervezésében (mellékelve a levél).

Csíkszereda, 2016. április 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774