Egész napos rendezvény a magyar design bemutatására

A fiatalok higgyenek a lehetőségekben

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A magyar design bemutatásáról szóló egész napos program nyílt szerdán, május 11-én 12 órakor a csíkszeredai Sapientia EMTE épületében. A XII. Hargita Megyenapok keretében zajló A magyar design a Rubik-kocka jegyében című rendezvény Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának, a Sapientia egyetemnek és Hargita Megye Tanácsának közös szervezésében jött létre. A megnyitóra már kipakoltak a Sapientia földszintjén a tavaszi vásár árusai, és a félemeleten megtekinthető volt a rajzkiállítás. 

Elsőként Makó Zoltán dékán üdvözölte a jelenlevőket, aki elmondta, hogy a magyar design nemzetközi szinten elismert Rubik Jenő, a Rubik-kocka feltalálója mellett több szakembernek köszönhetően. Kiemelte a kreativitás fejlesztésének fontosságát, szerinte az oktatás is ebbe az irányba kell elmozduljon.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: egyes tárgyaknak áruk, másoknak történetük is van. A mi kézműves termékeinknek mondanivalójuk van, visszaadják a tájat vagy hagyományainkat, hiszen a kreativitás a kultúránk része, mondta. A tehetséges fiatalokat arra bíztatta, hogy keressék meg azt az utat, ahol ezt kamatoztatni tudják. Hozzátette: a fiataloknak meg kell adni a lehetőséget, hogy itthon megvalósítsák önmagukat. A bemutatkozásra adnak lehetőséget a különböző kiállítások, a havi vásárok, a határokon átívelő kulturális projektek. A megyeelnök hangsúlyozta: Hargita Megye Tanácsa igyekszik megkeresni a támogatás lehetőségét, ehhez partnereket is keres, ezért köszönetet mondott a főkonzulátusnak és az egyetemnek a partnerségért. Végül azt mondta a fiataloknak: higgyenek a lehetőségekben.

A magyar nemzet igazi kincse a tudás, fogalmazott Szarka Gábor konzul, a Rubik-kocka is egy magyar ember innovatív találmánya, amelyet megismert az egész világ. A tehetség önmagában nem elég, kibontakoztatására olyan intézményekre van szükség, amelyek ezt támogatják, ilyen a Sapientia egyetem, majd ennek kapuit elhagyva Hargita Megye Tanácsa, méltatta a jó partnerséget a konzul.

A rajzkiállítás legjobb munkáiért járó díjakat Szarka Gábor adta át, illetve Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa különdíját.

Csíkszereda, 2016. május 11.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774