Egész éves lovasterápiás rendszert indítanának el Hargita megyében

Az egészségügyi miniszternek is bemutatták a kezdeményezést

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa, szakemberek bevonásával egész éves lovasterápiás tevékenység elindítását kezdeményezte megyénkben. Nelu Tătaru egészségügyi miniszternek tegnapi látogatása alkalmával ezen elképzeléseket is bemutatták és kérték az egészségügyi tárca támogatását.

Az elképzelés szerint a jelenleg zajló hasonló terápiás foglalkoztatásokat bővítenék ki oly módon, hogy a szolgáltatások egész évben és mindenki számára elérhetőek legyenek. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint el szeretnék érni, hogy a tevékenység az egészségügyi biztosításból is finanszírozható legyen.

A miniszter látogatását megelőzően az érdekelt felek online egyeztettek augusztus 26-án.

Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a lovas munkacsoport vezetője az augusztus 26-i online egyeztetésen elmondta, jelenleg megyénkben szezonális jellege van a tevékenységnek, mivel nem rendelkezik fedett pályával a lovardák többsége, és költséges. Mint kiemelte a terápia időigényes és rendszerességet követel, ezért a lovasfoglalkozások szezonális jellegük miatt nem megfelelőek, ezért lenne szükséges egy olyan hely, ahol egész évben lehetne lovas terápiát folytatni. Ugyanakkor a megfelelően képzett szakemberek kellenek, az ehhez szükséges képzéseket pedig el kell kezdeni.

 

A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ szakemberei biztosítanák a terápia diagnosztika részét. Mint elhangzott külföldi szakemberek közül is nagyon sokan javasolták a központban kezeltek számára a lovasterápiát.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója hozzátette,

amennyiben pontos programokat lehet megfogalmazni a lovasterápiával kapcsolatban, a lovas rendezvényekhez hasonló támogatást élvezhetne a lovasterápia is. A megyei tanács alintézménye elindítaná az akkreditációs folyamatot, hogy lehetséges legyen a képzések szervezése.

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint arra van szükség, hogy a Hargita megyei terapeuták és szakemberek jelenleg is hiánypótló tevékenységeit összehangolják egy még magasabb szintű szolgáltatásrendszer kiépítéséhez. Mint mondta, ehhez Hargita Megye Tanácsa részéről megvizsgálják, milyen jogszabály módosításra lenne szükség és napirenden tartják az egészségügyi minisztériumnál is. – Van tapasztalat, van eredmény. Évek kellenek, hogy betudjuk bizonyítani a hasznosságát, ebben tudunk segíteni. Erős turisztikai szolgáltatást is tudunk erre építeni. Jövendőbeli lovardák tevékenységét a lovasterápiából lehetne fedezni. Lovasterápiával könnyebben és hatékonyabban lehet rehabilitálni – tette hozzá a megyei elöljáró az augusztus 27-i online egyeztetésen.

A megyei tanács elnöke első lépésként határozta meg egy lovasterápiával foglalkozó munkacsoport létrehozását és pályázat kiírását tudományos szakdolgozatokra a témában, amellyel megtudják alapozni a tevékenység szükségességét.
 

Nelu Tătaru, egészségügyi miniszter tegnap, augusztus 28-án a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ mellett a Salvator Alapítvány gyergyószentmiklósi lovasterápia központját is meglátogatta ahol Csergő Tibor polgármesterjelölt és Bende Sándor képviselő fogadták. Mint mondták, a miniszter személyesen is láthatta az alapítvány hiánypótló tevékenységét, amelyet a fejlődés és oktatás terén végeznek a lovasterápiával.

 

A miniszter látogatásáról készült fotókat Borboly Csaba Facebook-oldalán vagy az alábbi linken tekinthetik meg:

https://drive.google.com/drive/folders/1fEg5qS93Ym1FL1Y8fxDYRZOy_PdAJWd_?usp=sharing

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774