E-kormányzás: alkalmazzák a rendszert az önkormányzatok és a lakosság is

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A csíkszeredai megyeházán tartottak munkaülést június 30-án az E-kormányzás projekt keretében Hargita Megye Tanácsa részéről Péli Levente projektmenedzser, a Combridge Kft. kivitelező képviselői, valamint a projektben részt vevő önkormányzatok képviselői. A megnyert három európai uniós pályázatnak köszönhetően az önkormányzatok informatikai rendszerei olyan integrált rendszerré alakultak, amely automatikusan frissül az ország fő hivatalaiban bekövetkezett formai változásokkal egy időben. A három pályázatot 2013-ban nyújtották be, 15-15 helyi önkormányzat részvételével, Hargita Megye Tanácsa vezetésével.

Az egyenként másfél millió eurót érő pályázatok által 12 online közszolgáltatás áll az állampolgárok rendelkezésére, így lehetővé vált az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyíti. Ezenkívül az új rendszernek köszönhetően gördülékenyebb lesz az intézmények közti kapcsolattartás, ennek nyomán pedig gyorsulnak a bürokratikus folyamatok, az adó- és mezőgazdasági adatbázisba mobileszközökről is lehet adatokat feltölteni, illetve ellenőrizni, mobilnyomtatóval nyugtát is tudnak  adni a hivatalnokok azoknak, akik nem tudnak bemenni a polgármesteri hivatalokba fizetni. A rendszer lehetőséget biztosít az elektronikus fizetésre is, ehhez az önkormányzatok szerződést kötnek egy bankkal.

Az ülésen a kivitelező cég képviselői részéről többször elhangzott, hogy fennakadások esetén vegyék fel a kapcsolatot a cég munkatársaival e-mailben a support@combridge.ro címen vagy a 031-0800 000-as telefonszámon. Péli Levente projektmenedzser ugyanakkor hozzátette, hogy a kivitelező negyedéves jelentéseket küld a rendszer használatáról, ennek fényében pedig ugyanilyen gyakorisággal kívánnak munkaüléseket szervezni a projektben részt vevő önkormányzatokkal, hogy a felmerülő gondokat hatékonyan megoldhassák. A kivitelező képviselői többször elmondták, hogy a pályázatban részt vevő önkormányzatoknak használniuk kell a rendszert, egyrészt mert előnyös, másrészt mert vissza kell téríteniük a támogatást, ha az éves ellenőrzések során a hatóságok azt tapasztalják, hogy nem használják a rendszert megfelelő mértékben.

Az állampolgároknak hasznos rendszerről van szó, a felsorolt tevékenységek mellett ugyanis az adóilletékekről is tudomást szerezhetnek, és listából választhatják ki, éppen melyiket kívánják kifizetni. Így nem kell befáradni az illető önkormányzathoz és ott rákérdezni, pontosan milyen adóilletékek kifizetése kötelező.

A megyei informatikai rendszer üzemel, a helyiek már használhatják,  a gazdák is igényelhetik a felhasználónevet és a jelszót. A  honlap címe:  http://www.e-szolgaltatasokhr.ro/CJHR/Home

Csíkszereda, 2016. június 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774