Döntött az ítélőtábla: törvényes a korondi hulladékátrakó építkezési engedélye

Továbbra is három verzió lehetséges

(0 Szavazat)103 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa javára döntött a táblabíróság pénteken, február 24-én abban a perben, amelyet Séra Zoltán korondi lakos indított az általa tulajdonolt ingatlan mellett épülő hulladékátrakó és -tömörítő állomás megépítése ellen. Az építkezés ideiglenes felfüggesztését követően a mostani döntés értelmében a megyei tanács törvényes építkezési engedéllyel rendelkezik a Sórét utcában. Az ítéletet követően a megyei tanács visszavonja a Séra Zoltán ellen indított pert, hisz az tárgytalanná vált.

Az ítélőtábla február 24-i döntése értelmében törvényes a Hargita Megye Tanácsa pályázatából megvalósítandó korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás építkezési engedélye, erről tájékoztatta pénteken, rögtön az ítélethirdetés után Borboly Csaba megyeelnököt Egyed Árpád főjegyző. Ennek kapcsán nyilatkozva a megyei tanács elnöke a továbblépésről beszélt, arról, hogy a Séra-ház ügyében indított keresetét hétfőn visszavonja a megyei tanács, és továbbra is három verzióban lehet gondolkozni: A. megépül az eredetileg kijelölt helyszínen az állomás; B. ha Korond község önkormányzata ezt megakadályozza (vagyis szerződést bont a megyei tanáccsal, de felajánl egy másik helyszínt a községben – akár azt is, amelyikre korábban épp a megyeelnök javaslatára nyújtottak be a megvásárláshoz igénylést) akkor új helyszínt kell találni, ám ennek anyagi következményei vannak, és továbbra is közösen kell keresni a megoldást; C. ha ez sem sikerül, akkor az udvarhelyszéki politikumnak kell döntenie az új, egy másik településen kijelölendő helyszínről. Átrakóállomás nélkül ugyanis jelentősen megnőhet a szállítási díj, vagy akár szolgáltató nélkül maradhat a térség, amivel nem lehet játszani, hiszen a térségenkénti gyűjtésről van érvényes és hatályos döntés, magyarázta Borboly Csaba. Kifejtette: ebben a pillanatban a számok azt mutatják, hogy Székelyudvarhely nélkül a hulladékszállítás akár veszteséges is lehet a kisfalvas településszerkezetű Udvarhelyszéken, ezért döntés kérdése, hogy akkor Csík és Gyergyó térségének kell-e ezért szolidaritást vállalnia, vagy más megoldás születik. Tömörítés nélkül azonban szinte lehetetlen lesz szolgáltatót találni, ezért ezt egyféle létkérdésként is kell kezelni, nem napi politikai szappanoperaként.” A megyeelnök szerint a második verzió, azaz egy új korondi helyszín kapcsán Barti Tihamértól, a megyei tanács illetékes alelnökétől és az általa koordinált hulladékos beruházást lebonyolító szervezeti egységektől várja a javaslatot arra, hogy épülő megyei út mentén javasolt helyszín megfelelő vagy sem – ha nincs hivatalos álláspont, akkor nincs B verzió. A C verzió, azaz más településen létesítendő állomás kapcsán Borboly Csaba kijelentette: ebben az esetleges nem kívánt udvarhelyszéki politikai döntés szükséges minél hamarabb, mivel az ügy nem késleltetheti a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését. A szóban forgó pereskedéssel már így is késett a megyei rendszer üzembe helyezése, jelentős pénzügyi kár keletkezett, amelyet ugyancsak rendezni kell – jegyezte meg az elöljáró.

Azt is elmondta, hogy a pénteki ítélőtáblai döntést követően felhívta őt Séra Zoltán, akit biztosított arról, hogy a megyei tanács nem folytatja a pert, az tárgytalanná vált, és azt kérte az érintettől, bízzon az intézményben, amely a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

– Felelősséggel tartozunk a megye lakosságának, és azt tartjuk szem előtt, hogy a hulladékkezelési díj megfizethető legyen: az ne egy vállalkozás extra nyereségét jelentse, hanem minél több pénz maradjon az emberek zsebében – jelentette ki. Hozzátette: korábban voltak, akik pillanatnyi népszerűséget próbáltak szerezni a korondi ügyben, ezért cirkuszt provokáltak, hangulatot gerjesztettek, de „kár volt”. – Még mindig a megoldás elején vagyunk, a cirkusz, a hisztéria tehát semmiképpen sem segít – fogalmazott.

Mint a tavaly év végi, december 28-i tanácsülésen is elmondta (az erről készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/751212951710822/), teljesen eltorzult a korondi állomással kapcsolatos információközlés, és teljesen feleslegesen gerjesztettek indulatokat, mivel a Séra-ház ügyében a per fel volt függesztve már akkor. A megyeelnök emlékeztetett arra, hogy az udvarhelyszéki politikumot korábban felkérte, időben egyeztessen a térség polgármestereivel arról, a megyei tanács a költségvetés-visszaosztásnál hogyan segítsen Korondnak. A többi településnek ugyanis le kellene mondania egy bizonyos összegről Korond javára, ha a B verzió, a településen lévő új helyszín mellett döntenek, mivel a községnek pénz kell egyéb az beruházásaira, ha vállalja az anyagi terhet, ami a költözés miatt automatikusan keletkezik. (Az év végén ennek kapcsán konzultációt is indított a Facebookon: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/751216438377140/) Ehhez politikai döntés kell, nyomatékosította Borboly Csaba, de a kért egyeztetésre még nem került sor. Ugyanakkor a korondi Sórét utca műszaki terveinek elkészítéséhez támogatást kérelmezett az önkormányzat a megyei tanácstól (http://investitii.hargitamegye.ro/node/434), és Borboly Csaba hangsúlyozta: tartják a szavukat, segítenek.

Az ügyről a megyei tanács elnöke részletesen foglalkozott év eleji korondi élő facebookos bejelentkezésében is: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1401249919894103/?__mref=message_bubble. Mostani nyilatkozatában köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak, a korondi közösségnek, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a témát egyesek túlpolitizálták saját népszerűségük, ismertségük növelése érdekében. Az elöljáró önmérsékletre intette az ügyben megszólalókat, és szerinte most az a legfontosabb, hogy az integrált hulladékgazdálkodási rendszert beüzemeljék, mert ha ez nem sikerül, jelentős büntetésekre, kártérítési eljárásokra lehet számítani az illetékes hatóságok részéről.

A korondi perrel kapcsolatos dokumentumok, sajtóanyagok elérhetők a következő honlapon: http://elhetojovo.ro/korond-per/

Csíkszereda, 2017. február 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774