Digitális oktatás bevezetése a Hargita megyei iskolákba

Cél: az egyenlő esély biztosítása a tanuláshoz minden diáknak

(0 Szavazat)69 megjelenítés

A digitális oktatás bevezetésére pályáznának Hargita megyében, Hargita Megye Tanácsa és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke kezdeményezésére az elsődleges egy 82 millió eurós projekt lenne, illetve más, kiegészítő projektekbe is részt vennének, mint az Erasmus+, partnerség egy észtországi pályázatban és a magyarországi Digitális Jólét programban. Az országos iskolai rendszer még nincs felkészülve a digitális oktatásra, de a tanuláshoz való egyenlő esély biztosításához szükség van erre, ezt bizonyítja a jelenlegi helyzet is, vázolta a projekt szükségességét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A megyei tanács létrehozott egy munkacsoportot az érintett felekkel: Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, helyi önkormányzatok képviselőivel, és két hónapja szakértők bevonásával a projekten dolgoznak.

Az elsődleges 82 millió euró értékű pályázatot az Európai Befektetési Bank hitelkeretéből valósítanák meg, ez egyelőre az általános iskolák digitális rendszerét fedezné, ami kiterjeszthető a középiskolákra is.

A május 20-i online megbeszélésen, ahol közel kétszáz Hargita megyei iskola igazgatója is jelen volt, a megyeelnök elmondta, a cél az, hogy az információt közel vigyék a diákokhoz. Megvizsgáltak nyugat-európai jó példákat, és partnereket keresnek a projekt megvalósításához. A megyei tanács elemzőcsoportja kidolgozott egy kérdőívet a tanintézeteknek, amelyet kérnek minél pontosabb információkkal kitölteni, ennek alapján mérik fel, hogy hány osztályterem van a megyében, van-e internet a településen/az iskolában, illetve hogy milyen technikai felszereltséggel rendelkeznek. A pontos adatbázisra szükség van a kiinduláshoz, és a projket egy nagy lehetőség, amit ki kell használni, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Csák László szakértő ismertette: felmérve a Hargita megyei helyzetet, a projekt célközönsége 25 000 általános és középiskolás diák. A projekt költségvetésének tartalmaznia kell a tanárok és a diákok képzését a digitális oktatáshoz, az internethozzáférést és a megfelelő korszerű számítógépek és okos eszközök beszerzését. Mivel jelentős összegről és hosszútávú hitelvonalról van szó, a projekt futamideje 4-5 év lenne.

A tanuláshoz való hozzáférést biztosítani kell minden diáknak, a jelenlegihez hasonló helyzetekben is, ez az igény hívja életre a digitális oktatás bevezetésének szükségességét, hangsúlyozta Ferencz Salamon Alpár. A jelenleg tervezett projekt a legfontosabb beruházás lesz a Hargita megyei oktatási rendszerbe, tette hozzá.

Hargita Megye Tanácsa partnerek bevonásával kívánja megvalósítani a digitális oktatás bevezetését Hargita megyébe, mint a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, helyi önkormányzatok és a Hargita megyei iskolák.

 

Csíkszereda, 2020. május 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774