Csíktérség jellegzetességeivel ismerkedett hétvégén Soltész Miklós

(0 Szavazat)44 megjelenítés

A sajtótájékoztatót követően egész napos csíktérségi programsorozaton vett részt március 17-én Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos kísértetében.

A program első pontjaként a havonta megrendezésre kerülő Székely termék vásáron ismerkedett az államtitkár a helyi termelőkkel és termékeikkel.

Ezt követően az elöljárók a csíkmadarasi közbirtokossági ülésen a Mária-út továbbfejlesztési terveit ismerhették meg Molnár Sándor bemutatásában, valamint a Hargita csúcsán elhelyezett kereszt történetéről hallhattak előadásokat. Soltész Miklós elismerően nyilatkozott a Hargita hegycsúcs rendbetételének kezdeményezéséről és méltatta a csíkmadarasiakat kitartó munkájukért.

Csíkrákoson Császár Attila, községi polgármesterrel találkoztak és közösen tekintették meg a felújításra váró templomot.

Csíkszentmihályon azt az XII. században épült templomot látogatták meg a helyi polgármester, Izsák-Székely Lóránt kíséretében, mely a magyar állam 90 millió forintos támogatásából újult meg és fűtésrendszerét a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázatok révén tervezik megvalósítani.

A felcsíki programok után a csíkzsögödi 500 éves templomnál látta vendégül Soltész Miklóst és a helyi elöljárókat Sebestyén Ottó plébános, Tamás József segédpüspök és az egyháztanács, ahol köszönetet mondtak a templom felújítási munkálatainak három rendbeli támogatásáért a magyar államnak, illetve ismertették a jövőre vonatkozó terveiket is. Mint elmondták, a felújítási munkálatok 2011-ben kezdődtek és az anyaország mellett Hargita Megye Tanácsa is több ízben támogatta.

A kászonújfalvi és kászonjakabfalvi egyháztanáccsal is alkalmuk nyílt találkozni, ahol Borboly Csaba elmondta, a kászonjakabfalvi templom felújításának támogatása a magyar kormány és Hargita Megye Tanácsának részéről kiváló példája a kis közösségek megmentéséért tett erőfeszítéseknek. „Ma már külön pályázatok révén is segítjük kisfalvaink közösségének megmaradását és jó érzés látni, hogy ebben is állandó partnerünk a jelenlegi magyar kormány. A mai látogatás ugyanakkor rámutatott, hogy templomaink, egyházi épületeink felújítási-restaurálási munkálatai során számos, a székelység történelme szempontjából kiemelkedő jelentőségű freskó és történelmi tárgy kerül elő, ezért fontos, hogy ezen törekvések továbbra is megfelelő támogatásban részesüljenek.” – tette hozzá a megyeelnök.

A kászonokban tett látogatás után Csíkkozmáson Szántó László helyi polgármesterrel közösen tekintették meg a csíkkozmási templomot, majd a felcsíki polgármesterekkel együtt a szépvízi határőr emlékközpont megvalósítási terveiről hallhattak előadást a község polgármesterétől, Ferencz Tibortól. Mint elmondta, a központban az ezer éves határőrséget 6 különböző szakaszra osztva fogják majd bemutatni az érdeklődőknek és a turistáknak.

A programokon készült fényképek itt tekinthetőek meg.

Csíkszereda, 2018. március 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774