Csíkszeredai iskolák tanulóinak osztottak ki vetőmagokat

Egyre népszerűbb a megyei tanács Kiskertész programja

(0 Szavazat)42 megjelenítés

2016-ban is elindították IV–VII. osztályos diákok számára Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete Kiskertész programját. Hétfőn, március 21-én Borboly Csaba megyeelnök és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója átadták a zöldségvetőmagokat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum és a József Attila Általános Iskola tanulóinak. A program által a tanulók saját zöldségeskertet alakíthatnak ki, és év végén díjazzák a legjobbakat. A Nagy István líceumban 34 diák, a József Attila iskolában pedig 41 tanuló vehette át a vetőmagokat.

Borboly Csaba köszöntőjében kifejtette, a versenyző gyermekek a zöldségek elültetése, gondozása során megtapasztalják a munka örömét, értéket teremtenek, mert azáltal is lehet értéket teremteni, hogy megtermeljük azokat az ételeket, amelyeket nap mint nap elfogyasztunk.

– Természetesen könnyebb a piacról vásárolni, de mindig az a legfinomabb zöldség, amelyet saját kezünkkel termesztünk. A program célja, hogy a kis kertészek megtapasztalják és akár szüleiknek is továbbadják, hogy érdemes egészséges, vegyszermentes zöldséget fogyasztani, mert sokkal másabb az íze a friss, általunk termelt zöldségnek, mint a kereskedelemben kaphatónak. Emellett a kertészkedés egy remek szülő-gyermek pogram lehet – mondta a megyeelnök, aki arra is felhívta a kis kertészek figyelmét, hogy a zöldség otthoni termesztése egészséges táplálkozást jelent, és ha erre nincs lehetőség, akkor is helyi termelőktől ajánlott vásárolni, mert ez számukra a megélhetést, az itthon maradást jelentheti.

Márton István a verseny részleteit ismertette. A kis kertészek ötféle vetőmagot kaptak: saláta, cukkini, zöldborsó, retek és murok. A gyermekek, miután megtalálják a megfelelő helyet, elültetik ezeket a magokat, és gondozzák, követik a fejlődésüket. Minden résztvevőnek június 30-ig írnia kell egy fogalmazást a munkafolyamatról, és képeket kell beküldenie, valamint piros pontra egy olyan receptet is be lehet küldeni, amely a termesztett zöldségekből készül. A továbbított munkák közül kiválasztják  a legjobb negyvenet, ezen fogalmazások szerzőit személyesen meglátogatja egy bizottság, hogy megtekintse a kiskertjüket, és a program végén díjazzák a legügyesebbeket.

Csíkszereda, 2016. március 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774