Csíkszeredában lüktet a Pulzus

Négy év anyagából nyílt kiállítás a Megyeháza Galériában

(0 Szavazat)37 megjelenítés

A Pulzus Nemzetközi Művésztelep elmúlt négy év válogatott anyagából nyílt képzőművészeti kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában december 16-án, szerdán délután. 

Mint házigazda, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a tárlatlátogatókat, kihangsúlyozva, hogy ebben az évben nem volt egyetlen olyan nap sem, amikor ne lett volna valami értékes kiállítás a Megyeháza Galériában. Köszönetét fejezte ki a munkaközösségnek, élükön Szabó Barna megyemenedzserrel és Zonda Erika vezérigazgatóval, az alintézmények vezetőinek és az alkotóknak. Külön gratulált a  Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetőinek és munkatársaiknak.

„Ha az alkotók nem dolgoztak volna, nem lenne mit megtekinteni. Köszönet mindazoknak, akik tettek azért, hogy hagyjunk nyomokat Székelyföld kulturális, művészeti életében” – fogalmazott a megyeelnök. Ugyanakkor arra bátorította a jelenlévőket, hogy bármikor térjenek vissza megtekinteni a kiállítást, hisz a nap bármely órájában látogatható.

Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője örömének adott hangot, hogy Székelyudvarhelyen ilyen kiemelt és színvonalas képzőművészeti esemény zajlik. „Jó látni, hogy Hargita megyében Gyergyószárhegy mellett Székelyudvarhelyen is nagyon színvonalas képzőművészeti programok történnek” – summázta Czimbalmos.

Kovács Árpád művészettörténész szakmai méltatásában kifejtette: „a Pulzus első négy évében sikeresen teljesítette a célkitűzéseket, ma már egyre erőteljesebben lüktet, egyre nagyobb tempót diktál, kiváltság és megtiszteltetés let a művészek előtt a táborban részt venni. A Pulzus és az udvarhelyi Spanyár-ház a kortárs képzőművészet egyik bölcsőjévé vált, ahol ragyogó művészi gondolatok öltöttek testet”. A Pulzus székelyudvarhelyi művésztelep kortárs képzőművészeti tevékenységek színhelye, amely fiatal pályakezdő, illetve már ismert és tapasztaltabb művészek számára biztosít megfelelő feltételeket az alkotáshoz.

Berze Imre a művésztelep megálmodója és kurátora szerint a Pulzus a szerepét betöltötte és be fogja tölteni. „Az volt a cél, hogy az udvarhelyi vizuális életben ne csak a középiskola hatása éreztesse magát, hanem egy magasabb szintű terület jöjjön létre. Elsősorban egy ilyen szakmai rendezvény a Pulzus” – mutatott rá Berze. A művésztelepen hazai és külföldi művészek vesznek részt. Az itt létrejött műtárgyak egy része a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kortárs közgyűjteményét gyarapítja. A megnyitón közreműködött Kosztándi Ferencz Kinga, Berze Albert és Krizbai Imre.

A Megyeháza Galériában 2016. január 13-ig látogatható a kiállítás a nap huszonnégy órájában.

Csíkszereda, 2015. december 17.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774