Csíkszentmárton megtámadja a mojnesti kataszteri hivatal döntését

Román és magyar szakemberek egyeztetnek az úzvölgyi katonatemető ügyében

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Levélben értesítette Csíkszentmárton önkormányzatát a mojnesti kataszteri hivatal, hogy telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt a Bákó megyei Dormánfalva tulajdonaként. A telekkönyvezésre benyújtott kérésről is értesítették a csíkszentmártoniakat, a Hargita megyeiek a rendelkezésre álló 15 nap alatt megtámadták azt, ennek ellenére megtörtént a telekkönyvezés.

A törvényes lehetőségeket kihasználva, ezt ismét megtámadja Csíkszentmárton önkormányzata, a következő lépés pedig a perbe hívás lesz. Erről és a további teendőkről egyeztetett ma, június 24-én az úzvölgyi haditemető ügyében Hargita Megye Tanácsa keretében létrehozott munkacsoport, melynek ülésére meghívást kapott Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere is.

Ismét felszólítják a Bákó megyei prefektust, hogy állítson le mindenféle intézkedést az úzvölgyi temetővel kapcsolatosan, hiszen már hamarabb meg kellett volna tegye, így pedig törvénytelenséget törvénytelenségre halmoznak, és így a prefektus is bűnrészessé válik, mondta Borboly Csaba. Hozzátette, magánszemélyként a 2001/544-es, a közérdekű információkhoz való hozzáféréshez vonatkozó törvény értelmében tájékoztatást kér a prefektustól, illetve bejelentést tesz a június 6-i agresszív támadás miatt. Továbbá levelet ír az Országos Csendőrparancsnokságnak is, hogy mit tettek és tesznek a Hargita megyei munkatársuk védelmében, ugyanis tőle két méterre állt, és szemtanúja volt, hogy a huligánok négyszer verték bele a sárba, idézte fel a június 6-i úzvölgyi eseményeket Borboly Csaba.  

A kataszteri hivatalnak is írnak, ugyanis nemcsak formai szempontból, hanem jogilag is kellett volna vizsgálja a telekkönyvezésre vonatkozó dokumentáció helyességét.

Továbbá ismét levelet küldenek azoknak az intézményeknek, amelyeknek írtak korábban is az ügyben, de nem válaszoltak, mint a honvédelmi minisztérium, a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), a bukaresti és a kolozsvári történelmi egyetemek, hangzott el a megbeszélésen. Ebben értesítik az intézményeket arról, hogy súlyosbodik a helyzet (lásd: június 6-i események), és kérik, hogy segítsék az ügy megoldását.

Hargita Megye Tanácsa tájékoztatta a román és a magyar szakminisztériumot

A román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében, a megbeszélést június 24–28. között tartják. A megbeszélést a román minisztérium részéről az ONCE, magyar részről a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma szakemberei folytatják le. Hargita Megye Tanácsa összeállított egy tájékoztató anyagot az úzvölgyi temető ügyében, amit a múlt hét végén elküldött a magyar és a román szakminisztériumnak egyaránt.

Az úzvölgyi katonatemető ügye az alábbi linken tanulmányozható:

https://hargitamegye.ro/uzvolgye.html

Csíkszereda, 2019. június 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774