Csíki küldöttség a pápai audiencián

Borboly Csaba: Székelyföld hitében és közösségi összefogásban erős

(0 Szavazat)120 megjelenítés

Október 10-én, szerdán délelőtt általános kihallgatáson, a pápai audiencián vett részt a Vatikánban, egy több mint 400 tagú zarándoklat, és Borboly Csaba megyei tanácselnök és Tamás József püspök, Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános és Incze Sándor csíkszépvízi kántor. 

Az audiencia során a Szentatya rövid párbeszédet folytatott Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsa elnökével, aki röviden ismertette a látogatás célját. Végezetül Gábor Zoltán csíkszépvízi plébánossal közösen átadták a zarándok közös ajándékát, a csíki településeket bemutató, olasz, angol és magyar nyelvű fotóalbumot.

- A Szentatyával találkozni, a Szentatyát hallgatni, egy életre szóló élmény, amelyre véleményem közösségünk minden tagja vágyik. Én bízom benne, hogy nemsokára Erdélyben is hallhatjuk a Szentatya igéjét – osztotta meg érzéseit a megyeelnök a pápai audiencia végén.

A 14 egyházi kórusból álló zarándokcsoport (Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkcsicsó, Madéfalva, Delne, Csíkszépvíz, Szentmiklós, Borzsova, Taploca, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok egyházközségek és Csíkszereda Millenniumi-templomának kórusai) a Ferenc pápa megjelenésekor énekléssel köszöntötte a Szentatyát.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola által támogatott október 6-10. közötti zarándoklat alkalmával, október 7-én, vasárnap szentmisén vettek részt a zarándokok, a falakon kívüli Szent Pál Bazilikában. A szentmise helyszíne kiválasztásakor azt tartották szem előtt, hogy Márton Áron püspök különös tisztelője volt Szent Pál apostolnak. A szentmisén imádkoztak Márton Áron szentté avatásáért, bízva az isteni kegyelem kiáradásában. Október 8-án, hétfőn Magyarok Nagyasszonya búcsús szentmisén vett részt a népviseletbe öltözött zarándokcsoport a Szent Péter Bazilikában. A bazilika altemplomában található az egyetlen magyar vonatkozású kápolna, titulásának megfelelően Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án tartanak búcsút, és a zarándokok külön felkérést kaptak a búcsús szentmise énekes szolgálatára.

- Ez egy rendkívüli alkalom minden résztvevőnek. Talán elmondhatjuk, hogy most mutatta meg magát a székely közösség a Pápának, a Vatikánnak. Majd félezer székely ott volt, ahol Róma szíve dobog, feltettük Székelyföldet a térképre. Megmutattuk, hogy Székelyföld hitében és közösségi összefogásban erős, és ennek helyeslését éreztük vissza a Szentatya tekintetében. Ma itt felvonultattuk a szimbólumainkat, a székely és magyar zászlót, és magyar énektől volt hangos a Szent Péter tér. Külön köszönöm Tamás József püspök úrnak, amiért elkísérte közösségünk képviseletét, Gábor Zoltán plébános úrnak és Incze Sándor kántor úrnak a szervezés koordinálását, a zarándokoknak, és az őket támogató helyi önkormányzati vezetőknek, vállalkozóknak, közbirtokosságoknak – fejezte ki elismerését Borboly Csaba.

További kép és videó anyagok

Az audiencia alkalmával készült fotók

Kisfilm: Borboly Csaba, Gábor Zoltán plébános és Incze Sándor kántor a pápai audiencia előtt

Kisfilm: A Szentatya párbeszéde Borboly Csabával és Gábor Zoltán plébánossal

Kisfilm: Az audiencia utáni nyilatkozatok: Tamás József püspök, Incze Sándor, Borboly Csaba

Csíkszereda, 2018. október 10.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774