Csendes egymás mellett élés Hargita megyében

Társadalmi együttélés Hargita megyében

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Társadalmi együttélés Hargita megyében címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Hargita Megyéért Egyesület Hargita Megye Tanácsával együttműködésben szeptember 21-én. A megbeszélésen az előadások a különböző etnikumokhoz tartozó együttélés jellemzőinek, kitörési lehetőségeinek, problémáinak témakörét érintették.

Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, a megyei tanácsnál igyekeznek jó példákkal szolgálni a többi megyének és az egész országnak. Mint kifejtette, a téma kapcsán már korábban elkezdték egy együttélési kódex kidolgozását, jelen beszélgetés célja is a kódex minél szélesebb körű előkészítése. Ugyanakkor kiemelte, arányosan irányítanak forrásokat a megye északi részébe is, külön kulturális pályázati rendszert dolgoztak ki, beruházásokat, komoly útjavításokat végeznek a térségben.

– A kerekasztal célja, hogy lehetőséget biztosítsunk a problémák azonosításához, megoldások kereséséhez a megyében lakó különböző etnikumú lakosság harmonikus együttélése érdekében – emelte ki Incze Csongor.

Elsőként Proca Ion megyei tanácsos osztotta meg a témával kapcsolatos meglátásait. Mint elmondta, régi csíkszeredai, román ajkú lakosként értekezik a román–magyar együttélés kérdéseiről a térségben. Elmondta, tanárként sok magyar és román anyanyelvű diákkal állt kapcsolatban, ugyanakkor a gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjeként is számos etnikai alapú problémával találkozott. Szerinte fontos, hogy ne érzelmi alapon kezeljék a kérdést az illetékesek, hanem pontos információk alapján, éles tisztánlátással oldják meg a felmerülő problémákat.

Horváth István szociológus, a kormány Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöke elmondta, a közvélemény-kutatások alapján Hargita megyében elterjedt az a vélekedés, hogy egymás mellett élés van, nem együttélés vagy jó együttműködés. Horváth bemutatta a román és a magyar ajkú lakosság arányait a megyében, elmondta, hogy a román lakosok tömbben élnek, legfőképp a megye északi részében, sehol nem jellemző az egyik kisebbség 25–50% közötti aránya, amely szociológiai kutatások alapján konfliktusokat szülhetne a két etnikum között. Ugyanakkor viszonylagos demográfiai stabilitás jellemző a magyar–román viszonyban, ami szintén csökkenti a konfliktus kialakulásának lehetőségét. Horváth István előadása nyomán sok érdekes adattal gazdagodhattak a résztvevők, például kiderült, hogy a megyében élő román lakosság közül minden ötödik vegyes házasságban él, ugyanakkor városon sokkal jelentősebb a vegyes házasságok száma, ami azt mutatja, hogy a vegyes településeken sokkal nagyobb a kölcsönhatások száma. A miért kellene együtt élni kérdésre azt a választ adják a kutatások, hogy a struktúra nem indokolja, nincs motiváció az együttélésre. Kettős hatalmi szerkezet alakult ki a megyében, a románok a prefektushoz fordulnak a problémáikkal, a magyarok a megyei tanácshoz.

– Kevés az olyan típusú intézmény, amely transzlokális integrációt valósít meg, a településeket összehozná, nincsenek olyan típusú kontextusok, amelyek hosszú távon az együttműködésre motiváljanak. Csendes egymás mellett élés van – fejtette ki Horváth. Ugyanakkor a demográfiai adatok alapján a roma lakosság száma gyorsan gyarapodik, jelentősen növekednek a társadalmi egyenlőtlenségek, különösen Keresztúr térségében, ebben az ütemben hamar elérhetik azt a kritikus 25–50 közötti százalékot, amely esetén komoly lehetőség van konfliktusok kialakulására.

Végezetül Sándor Csilla, a Gelem Gelem Egyesület alelnöke bemutatta a Hargita megyei romák helyzetét. A résztvevők részéről számos értékes felvetés érkezett, mint a siménfalvi sikermodell, ahol a magyarok és a romák versengnek, hogy ki tud jobb kosarakat készíteni és eladni. Ugyanakkor elhangzott, hogy kevés, a romák integrálásával foglalkozó civilszervezet van, és a számarányukhoz képest kevés az erre irányuló uniós pályázat is a megyében. Következtetésként elhangzott, hogy mindenki felelőssége és feladata a probléma megoldása, mind a helyi önkormányzatoknak, mind a megyei szerveknek, civilszervezeteknek ki kell venniük a részüket a probléma kezeléséből.

A kerekasztal-beszélgetés része annak a közvitának, amelyet Hargita Megye Tanácsa az etnikumközi kapcsolatokat és többnyelvűséget célzó, 2014/301-es számú határozata alapján folytat, a kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködve. A dokumentum a következő linken tanulmányozható: http://hargitamegye.ro/testulet/tanacshatarozatok.html

Csíkszereda, 2015. szeptember 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774