Csatlakozott a gyerekvédelem japán sztrájkjához Hargita Megye Tanácsa

Pénzt csoportosított át a megyei tanács a décsfalvi híd újjáépítésére

(0 Szavazat)152 megjelenítés

Fehér karszalag viselésével fejezi ki szolidaritását alintézményével, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatósággal Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete. A tanácsosok Borboly Csaba megyeelnök felkérésére elvi határozatot fogadtak el arról a szeptember 11-i rendkívüli ülésükön, hogy csatlakoznak a japán sztrájkhoz, és így is felhívják a kormány figyelmét az igazgatóság anyagi problémáira. 

A gyerekvédelmi igazgatóságok országos szinten anyagi problémával küzdenek amiatt, hogy az alkalmazottak bérét megemelték, de a fizetésalapot nem növelte a kormány, illetve költségvetésük csökkent a tavalyhoz képest.

Ha nem emelik fel a hangukat és nem fejezik ki igényüket Bukarestben ahányszor csak kell, nem fognak eredményt elérni, fejtette ki Borboly Csaba, aki példaként a veszélyes medvék kilövéséről hozott intézkedést hozta fel. Ahogy a megyeelnök ez alkalommal is beszámolt, az igazgatóság vezetőjével, Elekes Zoltánnal az elmúlt napokban megkeresték az illetékes minisztériumokat, több államtitkárral találkoztak az RMDSZ parlamenti képviselőinek köszönhetően, de sajnos mindenki másra hárítja a probléma okát és annak megoldását. Éppen ezért kérte Borboly Csaba a testületet a japán sztrájkhoz való csatlakozásra, és az igazgatóságot, hogy ezután is fáradhatatlanul jelezzék kérésüket az illetékes minisztériumoknak. A gyermekek és a hátrányos helyzetűek ellátása komoly felelősség, jelenleg Hargita Megye Tanácsának prioritása a helyzet megoldása, hangsúlyozta Borboly Csaba. A döntéshozó testület csatlakozott a megyeelnök álláspontjához és egyetértettek a szolidaritásvállalással, illetve az MPP-frakció javaslatára kiegészítették azzal a követeléssel, hogy továbbra se kelljen adózniuk a munkaadóknak a mozgássérült személyek után, illetve azt az összeget adhassák az ezeket a személyek segítő civilszervezeteknek.

Megszavazta a tanács testülete a 3,5 tonnánál nagyobb gépjárművek és buszok elterelését a 137-es megyei útról, hogy azok ne használják a décsfalvi hidat, amely megrongálódása miatt veszélyes lehet a nehéz rakományok szállítása esetén. Amint arról korábban beszámoltunk, sürgősségi intézkedésre van szükség a híd állapota miatt, a megyei tanács sürgősségi közbeszerzési eljárást indított, de Borboly Csaba a közösségi oldalán indított konzultációban a lakosság véleményére is kiváncsi azzal kapcsolatosan, hogy mi legyen az ódon híd sorsa. A megyeelnöknek közösségi oldalán jelezte egy lakos a problémát nemrég, és a helyszíni szemle után néhány nap alatt jelentős előrelépés történt az ügyben, ennek köszönhető a tanács mostani döntése is. A lakosság biztonsága érdekében súlykorlátozást vezettek be a hídon, a javításra vonatkozó dokumentáció kilencven százalékban elkészült. A munkálatra és a még hátralevő tervrészletekre szavazta meg a megyei tanács a szükséges összeget, mintegy 3,7 millió lejre becsült hidat épít a régi helyére Hargita Megye Tanácsa.

A megyei tanács a rendkívüli ülésen ezek mellett költségvetés-módosításról döntött, pénzt csoportosítottak át a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, útjavításokra, azok tervezésére és kivitelezésére, ugyanígy az Oroszhegy községbeli Székelyszentkirály megrongálódott hídjának javítására, hogy itt is lehessen elkezdeni a szükséges dokumentáció elkészítését és a felújítást. Speciális buszjáratokat indítanak a dolgozók számára, illetve a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság és a mozgáskorlátozottak országos egyesülete együttműködéséről is voksoltak.

Csíkszereda, 2017. szeptember 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774