Csángóföldi gyermekek magyar nyelvet gyakoroltak Muzsnában

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Negyedik alkalommal rendezte meg a Viharsarok Egyesület Székelymuzsnán a csángó és helybéli gyermekek közös táborát. Idén diószegi gyermekek érkeztek az őket oktató Gergelyné Kovács Máriával, hogy gyakorolják a magyar nyelvet.

A hagyományos, családias közös táborozás a muzsnai gyermekekkel jó alkalom volt arra, hogy az erdélyi és csángóföldi gyermekek betekintsenek egymás kultúrájába. Naponta 2–3 játékos magyarórán vettek részt, délutánonként pedig kézműves-foglalkozások, játékos vetélkedők és szekerezés is szerepelt a programban – mondta el az Udvarhelyi Híradónak Nemes Anna Borbála. Felejthetetlen élmény volt számukra a székelyudvarhelyi városnézés és a Kölyökpark meglátogatása. A nagy létszámú gyermekcsoport ugyanakkor részt vett egy szentmisén is a ferences templomban. A diószegi gyermekek felléptek a tábor ideje alatt zajló falunapon is, csángó dalokat énekeltek, furulyáztak, a zárónapon pedig tábortűz mellett együtt énekeltek.

muzsna1A muzsnai táborba minden évben azok a gyermekek érkeznek, akik részt vesznek a Csángó Magyarok Szövetsége által szervezett magyarórákon. A Viharsarok Egyesület tagjai szeretnék, ha a kölcsönösség jegyében az erdélyi gyermekek is elutazhatnának, hogy megnézzék, csángó társaik milyen világban élnek. Idén ez nem sikerült, de remélik, jövőre valóra válthatják tervüket.
A Hargita megye tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ társszervezésében tartott programsorozatot a Communitas Alapítvány, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, Antal István parlamenti képviselő, valamint a budapesti Nagyboldogasszony templom ének- és zenekórusa támogatta – tudtuk meg a főszervező egyesület elnök asszonyától.

 

Molnár Melinda

szekelyhon.ro

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774