A megyei tanács továbbra is felkarolja a csángó tanulók itt tanulását

( Szavazat)71 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa következetesen fontosnak tartja a moldvai csángó tanulók támogatását, lehetővé téve számukra, hogy Csíkszeredában anyanyelven végezhessék el a középiskolai tanulmányaikat.  
 Ennek érdekében november 27-én, kedden Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Tankó István, a Székely Károly Iskolaközpont igazgatója és Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke támogatási szerződést írt alá Csíkszeredában. A megyei tanács 20 ezer lejjel támogatja a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásában lévő 55 moldvai csángó fiatal költségeit.
Az ünnepi eseményen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila parlamenti képviselő, Becze István megyei tanácsos, a csángó ügyek felelőse és Ferencz Gabriella, a csángóbentlakás vezetője.
Elsőként Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte a partnerszervezetek képviselőit.
– A megyei tanács részéről azért kezdtük el ezt az együttműködési programot a csángó közösséggel, mert azt látjuk, hogy meg lehet találni az együttműködési pontokat, gazdagabbak leszünk egymás jobb megismerésével – emelte ki a tanácselnök, aki a felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta. – Az elmúlt években könyvbemutatók, tapasztalatcserék és különféle programok támogatására fordítottunk összegeket. Örvendek, hogy a csángóprogram ügye nem okoz pártpolitikai feszültséget.
Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki az újabb támogatási összegért.
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mellettünk áll Hargita Megye Tanácsa, hisz ezek a gyerekek, akik Moldvából kikerülnek, tovább tudnak tanulni anyanyelvükön – mondta a szerződést aláíró Pogár László. Hozzátette: az ilyen alkalmakkor az ember kap egy újabb lendületet, hogy mégse adja fel, van ennek értelme, és tovább kell csinálni.
Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége csángóügyekkel megbízott tiszteletbeli elnöke kiemelte: a szórványprogram támogatása mellett, amelyet a megyei tanács szintén komolyan segít, ez is nagy támogatást jelent a magyar nyelv ápolásának.
Becze István megyei tanácsos a kóstelekiekkel való jó partnerséget ismertette.
– Az ottani emberek rájöttek, hogy jó ide tartozni, és inkább felénk fordulnak, mint Bákó felé – mondta.
Korodi Attila képviselőjelölt rámutatott: a csángókérdésben elég tudatosan megmutattuk, mit hogyan és miként tudunk segíteni. Meglátása szerint a csángóprogram, amelyet a megyei tanács működtet, hatványozottan visszaköszön más projektekben is.
Segítette az RMDSZ és az önkormányzatok is azokat, akik ide jöttek tanulni.
– Azt tapasztaltuk, hogy mindig az volt a jó döntés, amikor a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elképzeléseit támogattuk. Akkor történtek a legnagyobb veszteségek, amikor kívülről próbálták megmondani, hogy mi a jó nekik – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Krézsek Vilmos, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány vezetője reményét fejezte ki, hogy számos más területen is tudják támogatni a csángó fiatalokat. Szerinte a csángóprogram is a Hargita megyei ifjúsági stratégiát képezi – jegyezte meg.
Az ünnepélyes szerződés-aláírás előtt a csángó diákok népdalokat énekeltek, szavaltak, és kis ízelítőt nyújtottak táncaikból is.
 
Csíkszereda, 2012. november 27.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774