Családom a váram

A Bágyi Református Egyházközség közleménye

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A család: kincsesláda avagy harcmező? Erre a kérdésre keressük a választ Becsky Borbála pszichológus segítségével, aki fenti előadását szeptember elsején, szombaton 13.30-tól tartja Maroshévízen. Az előadás része annak a programsorozatnak, amelyet a Bágyi Református Egyházközség szervezett a családok megerősítése céljából.

A „Családom a váram” programsorozat eddigi helyszíne a Homoródszentmárton községhez tartozó Bágy falu volt, ahol eddig 3 alkalommal került sor egy-egy megbeszéléssel egybekötött, interaktív előadásra. A projekt keretén belül elérkezett az idő arra, hogy egy kirándulást is szervezzünk a Hargita megyei Maroshévízre és Borszékre, ahol egy hosszú hétvége alatt a családpasztorációs előadás mellett olyan csapatépítő játékokkal is várjuk a résztvevőket, amelyeknek célja szintén a házastársi kapcsolat és a szülő- gyerek viszony megerősítése.

A házasságkötések után, a gyerekek születésével lényegesen megváltozik a szülők kapcsolata a családban.  A régebb „Kincsemnek” nevezett személyt sok esetben már „Anyának” vagy „Apának” szólítjuk. Ez a változás sok házastársi viszony megromlását eredményezi és ezzel egyidejűleg romlik a kommunikáció  és egyre fagyosabb lesz a családi légkör. Egy másik általános jellemzője a házastársi viszonynak, hogy a házasságkötés után nem fordítunk időt a kapcsolat ápolására. Lassan elmaradnak a mindennapokat megszépítő apró figyelmességek, a kedves szavak, az együtt töltött minőségi idő, amely hosszú távon a felek eltávolodását eredményezheti. Így a családon belüli konfliktusokat kezelni kell valamiféleképpen. Ebben segít meghívottunk, Becsky Borbála, aki mentálhigiénés szakember, pszichoterapeuta, a marosvásárhelyi Familia Centrum családpasztorációs központ alapítója. Emellett 4 gyerekes anyuka és református tiszteletes asszony, aki a közösségi élet minden csínját-bínját jól ismeri.

Ez a projekt, amelyet a Hargita Megyei Tanács támogat, a házassági viszonyok és családon belüli kapcsolatok megszilárdítását tűzte ki célul: ezt segíti az előadás, a műhelymunka, a kiscsoportos tevékenység, a közös strandolás és várostúra is, valamint a közösségépítő játékok Maroshévízen.

Szeptember 2-án az Úr napját hálaadó istentisztelettel kezdjük, a további vasárnapi program helyszíne viszont Borszék, ahol sor kerül az ásványvízgyár látogatására is, ami különleges helyszínnek számít. Emellett majd lehetőségünk lesz egy festői környezetben többtucatnyi gyógyvíz megkóstolására is.

A kirándulás célcsoportja: olyan fiatalok, akiket foglalkoztat a párkapcsolati téma, illetve a már házasságban élő felnőttek vagy éppen nyugdíjasok, akiknek több év tapasztalat áll a hátuk mögött. Összesen 20-25 fő jelentkezésére számítunk. Az előadás nyitott minden érdeklődő számára. Köszönetet mondunk ezúttal az önkéntes szervezőknek és a Hargita Megyei Tanács anyagi támogatásának is.

 

Jári Zsolt, bágyi lelkipásztor


[ Családi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774