Család, kamaszok problémái, helyes táplálkozás

Gyereknevelésről szóló előadássorozat a Székelyföldi Akadémián

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Gyermeknevelési kérdéseket latolgatott a Székelyföldi Akadémia előadássorozata Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyéért Egyesület és az érintett községek önkormányzatainak közös szervezésében. Az előadássorozat december 12-én Gyergyóditróban zárult. Népes közönség volt kíváncsi az előadásokra, főként szülők, nevelők, pedagógusok jöttek el.

A Csíkmindszenten, Csíkszentsimonban, Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván megtartott alkalmakon  Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember és Kádár Enikő pszichológus adtak elő, illetve Csíkszentimrén jelen volt Szász Hunor dietetikus is.

Gyermeklélektanról szülőknek - a gyermeknevelés rejtelmei című előadásában Kádár Enikő pszichológus hangsúlyozta, hogy a család olyan közeg lehet a gyermek számára, ahol megélheti a biztonság érzését, és ez erős támpontot ad a személyiségfejlődéshez. Az egyén személyisége akkor stabil, ha a külső világ bármilyen változására, a belső világa ugyanaz marad. A gyerek akkor érzi jól magát a bőrében, ha elfogadják olyannak, amilyen ő valójában. A nevelésnek két nagy lehetősége van: legyél aki vagy, vagy legyél az, akivé a szülő akar tenni.

Szenvedélyes-e a tizenéves? Aki kamaszgyermeket nevel, minden bizonnyal rögtön tudja a kérdésre a választ. De miért olyan a kamasz, amilyen? Miért hullámzik a hangulata? Miért dacol, sőt, néha akár ellenséges a szüleivel? Miért fontosabbak számára a kortársai, mint a családtagjai? Miért feszült? Miért lusta? Egy sor kérdés, amelyet a kamaszokat nevelő szülők gyakran tesznek fel maguknak, és amelyeket sorra próbáltunk megválaszolni azon az előadáson, amelyet Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember tartott a Székelyföldi Akadémián. És ha már kamaszkor, krízisidőszak, tele feszültségekkel, kíváncsisággal, mindent kipróbálni, megtapasztalni akarással, a kamaszra nagyon erős, és nem mindig pozitív hatást gyakorló kortársakkal, egyre könnyebben elérhető legális és illegális drogokkal, akkor szülőként is jó szembenézni a témával, tudni, hogy a kipróbálástól hogyan is vezet az út a függőségig. Mennyire számít ennek kialakulásában a genetikai háttér vagy éppen a családban látott minta, de tudni azt is, hogy a függőséggel szemben védelmet jelent a kamasz számára a szülőkkel kialakított bizalmi kapcsolat, az együtt töltött minőségi idő, az értelmes elfoglaltság, az örömet, sikert, megelégedettséget eredményező tevékenységek.

Kamaszokkal beszélgetve a témáról, hamar rájöhet bárki, hogy mennyire a hétköznapi életük részévé vált a virtuális térben megtapasztalt bántalmazás. Az enyhébb cikizésektől az akár nagyon súlyos következményekkel járó csúfolásokig, a kiközösítés, az áldozatról szóló pletykák terjesztése, vagy akár olyan képek, információk közzététele és terjesztése, amelyekhez az áldozat nem járult hozzá, mindennapi történéseknek számítanak a virtuális térben. Milyen következményei lehetnek az online bántalmazásnak? Miért lehet súlyosabb, mint a valós életben megtörténő, hasonló bántalmazási forma? Mit él át az áldozat? Hogyan ismerhetem fel, ha a gyermekem online bántalmazás áldozata? Ki és miként tud segíteni? Ezeket a kérdéseket boncolgatta a pszichológus. 

Szász Hunor dietetikus elmondta, hogy miért fontos a gyermek szervezetének a helyes táplálkozás, a rendszeres étkezés, a helyesen elkészített ételek, a megbízható forrásból származó alapanyagok, a folyadékfogyasztás, a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak beillesztése az étrendbe. Kitért a gyorsételek és divatos üditőitalok veszélyei, és hogy miért fontos a helyes minta.

Csíkszereda, 2018. december 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774