Csak a minisztériumban alusznak téli álmot

Újból emberre támadt a medve Hargita megyében

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy a medve átalussza a telet – erről az év utolsó napján saját bőrén bizonyosodott meg Balogh Benedek, a csíkszentimrei Büdösfürdőben.

A 40 éves férfi, aki egész életében állattartással foglalkozott és jelenleg 400 juhot tart épp a Medve-patakánál haladt el, amikor arra lett figyelmes, hogy a kutyák nagyon ugatnak. A sűrű bokorból hirtelen egy jól megtermett medve futott neki, aminek következtében elesett és beütötte a fejét. A kutyák jó szolgálatot teljesítettek, sikerült elhajtaniuk a nagyvadat. A károsultat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy műtéti beavatkozásra van szükség.

Az esetről értesülve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke személyesen kereste fel az áldozatot a megyei kórházban. A január 2-án, kedden délután tett látogatásakor készült beszélgetésről videofelvételt is közzétett közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1471250922922286/

– Nyom nyomot ér, nem igaz, hogy a medve átalussza a telet. Ilyenkor kokojsza kórót, hecsedlit eszik, és az ember lakta vidékre is bemerészkedik élelemszerzés céljából. Kétbocsos medvének is láttam mostanság a nyomát – mesélte Balogh Benedek.

Elmondta, egész életét az állattartásba fektette, így a nehézségek és veszélyek ellenére is folytatnia kell, mi másba foghatna. A megyeelnökkel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a medvetámadás áldozata is részt vett a július 5-i bukaresti megmozduláson. Július 5-én közel hatszáz fős küldöttség érkezett Bukarestbe Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből, akik a környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak békés figyelemfelkeltő akciót, amíg egy 12 fős delegáció tárgyalt a miniszterrel.

– Adjam el őket 100 lejért? És menjek el külföldre dolgozni?! – tette fel a kérdést. Míg a kórházi betegágyon lábadozik, addig az állatokat fia látja el.

Mint arról korábban hírt adtunk, november 17-én közvitát szervezett Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottsága, ahol a környezetvédelmi minisztérium képviselője ígéretet tett, hogy még 2017-ben közvitára kerül a menedzsment terv, a fenntartható vadgazdálkodás érdekében, erre azonban nem került sor.

– Bár ígéret volt rá, azzal maradtunk. Hargita megyéből úgy látszik, hogy csak a minisztériumnál alusznak téli álmot, az itt élők naponta találkoznak hóban, sárban friss medvenyomokkal, ami bizonyítja, a medve nem alszik! Ilyenkor még éhesebb, még kiszámíthatatlanabb, éppen ezért még veszélyesebb! Ismételten kérjük Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy korábbi vállalásainak eleget téve, hozza meg a szükséges intézkedéseket – fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök, aki a hazai törvénykezés egyik nagy hiányosságának azt tartja, hogy nem tér ki az emberi sérülésekre vonatkozó kártérítésre, viszont szabályozza a medvék kilövése esetén fizetendő kártérítést. Erre közösségi oldalán videóban is felhívja a figyelmet:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1410191812361531/

Hargita Megye Tanácsa és Vidékfejlesztési Egyesülete ezúton is felkér mindenkit a segítésre, az áldozatok támogatására. Az adományokat a RO23RZBROOOOO60019658387 számlaszámra lehet eljuttatni.

Hargita Megye Tanácsának elnöke leszögezte: nem a medvéket akarják kilőni vagy eltávolítani, hanem azt szeretnék elérni, hogy az emberek biztonsága legyen a prioritás. Fennáll a veszélye annak, hogyha Bukarestből nem hoznak felelős döntést, ami az emberek biztonságérzetét növeli, akkor a lakosság helyben fog „igazságot szolgáltatni”, ami káros hatással lesz az állatállományra és a környezetre.

– Ismételten azt kérjük a minisztertől, hogy már idén januárban adja ki a beavatkozási rendeletet 2018-ra, ugyanakkor a tavalyi beavatkozási kvótából megmaradt számot is lehessen felhasználni. Köztudott, hogy Hargita megyében mintegy 50-60 veszélyes egyedet tartanak számon és mindössze nyolcra kaptak kilövési engedélyt – emelte ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyeitanács-elnök a helyzet súlyára való tekintettel fontosnak tartja, hogy a medvetámadások áldozatait személyesen is meglátogassa:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1443733859007326/

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1370531999660846/

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1365741410139905/

A vadkárokkal kapcsolatos közleményeink az alábbi linken olvashatók:

http://hargitamegye.ro/vadkarok.html

A vadkárok jelentését továbbra is várják a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/vadkarok/

Borboly Csaba Régiók Bizottsága raportőreként kidolgozott jelentése az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Csíkszereda, 2018. január 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774