CreArt-alkotásokból nyílt kiállítás a megyeháza földszinti kiállítóterében

(0 Szavazat)28 megjelenítés

A VI. Székelyföld Napok alkalmából, október 8–16. között tekinthetők meg a csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítóterében, a CreArt projekt keretében, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola és a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai által készített alkotások. A kiállítást csütörtök délután Zonda Erika, a CreArt projekt menedzsere és Székedi Ferenc publicista, a CreArt projekt Hargita megyei nagykövete nyitotta meg.

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola, a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai, valamit az csíkszeredai Octavian Goga kollégium diákjai alkottak a megyeháza márványtermében, a 2014-es Európai Kreativitás Napja alkalmával a Művészet a közterekért elnevezésű akcióművészet keretében, valamint a 2014. november 27-i White Noise, Black Words az I. Világháború tükrében műhelymunka/akciófestészet alkalmával.

– A CreArt program célkitűzése művészettel, művészekkel és a művészet menedzsmentjével kapcsolatos képzési és népszerűsítési programok támogatása. Hargita megye számára azért tartom fontosnak a projektet, mert lehetőséget biztosít a megye képzőművészei számára munkáik Európa városaiban való megismertetésére – emelte ki a megnyitón Zonda Erika, a pályázatban részt vevő Hargita Megye Tanácsa programokért felelős vezérigazgatója.

A kiállított alkotásokkal kapcsolatosan Székedi Ferenc publicista úgy fogalmazott, míg az egyik téma a pusztításé, a rombolásé, addig a másik a fejlődésé, az építésé. Szakmai megnyitójában felidézte azokat a helyi képzőművészeket, festőket és grafikusokat, akik a nagy háború idején ott voltak a hadszíntereken, és megörökítették az akkori történéseket.

A CreArt projekt tizenegy partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Portugália, Ausztria, Lengyelország, Norvégia, Csehország és Horvátország) tizennégy intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére.

Csíkszereda, 2015. október 9.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774