CNC vezérlésű gép kezelésére képző osztályt indítanának Székelyudvarhelyen

Oroszhegy község hozzájárul a gyakorlógép beszerzéséhez

(0 Szavazat)80 megjelenítés

Tizennégy fémipari vállalkozóval találkozott Borboly Csaba megyeelnök, Görbe Péter főtanfelügyelő és Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának vezetője Székelyudvarhelyen a Matplast székhelyén, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szervezetének (UKKSZ) vezetőségének részvételével.

A megbeszélés témája a vállalkozók által felvetett probléma volt, mely szerint nehezen találnak munkaerőt. Ezen probléma megoldására már tavaly az a javaslat született, hogy indítsanak CNC vezérlésű gép kezelésére képző osztályt a Bányai szakközépiskolában az ősztől. Mindez a szakképzés fellendítését célzó, hosszabb ideje tartó folyamat része, amelyet Hargita Megye Tanácsa indított el a tanfelügyelőséggel, iskolákkal és vállalkozókkal együttműködve. A megbeszélésen jelen volt az UKKSZ vezetősége is.

A szakosztály elindításához feltétel egy CNC vezérlésű gép megvásárlása, amely körülbelül tízezer euróba kerül. Borboly Csaba a települések hozzájárulását kérte, hogy mondjanak le a nekik szánt összegből Székelyudvarhely javára. A megbeszélés után Oroszhegy felajánlotta hozzájárulását, így a február 29-i, hétfői, Székelyszenterzsébetre kihelyezett tanácsülésen kiutalhatják a szükséges összeget az udvarhelyi önkormányzatnak, aminek köszönhetően elindulhat a CNC-kezelői szakosztály, amelynek az akkreditációjához szükséges a gyakorlógép. Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy a városvezetés is partnerként viszonyul az ügyhöz, az összeg felhasználásánál. Az említett támogatás mellett a megyei tanács a kisebb didaktikai eszközök megvásárlásában, tanulmányi ösztöndíjak biztosításában is segítséget ígért, valamint szerepel a tervek között pályázatok kiírása tanulmányi versenyekre.

A megbeszélésen Borboly Csaba elmondta, hogy a megyei tanács a múlt év végén elfogadott megyei szakképzési cselekvési terv alapján támogatja és együttműködik a szakképzés terén a tanfelügyelőséggel, valamint a helyi önkormányzatokon keresztül az iskolákkal, hiszen szakemberhiány tapasztalható, miközben sok szakképesítés nélküli fiatal szülőföldje elhagyására kényszerül. Ezért több téren is segít a megyei tanács, jelen esetben is, a tanfelügyelőség pedig a szakosztály megerősítésében és a feltételek biztosításában vállalt szerepet, ugyanis érdemes megvizsgálni az osztályok szerkezetét egy térségben, hogy jusson gyerek szakmunkásképzőbe és szakközépiskolába egyaránt. Hargita Megye Tanácsa a népszerűsítést is vállalta. Mint elhangzott, ahhoz, hogy az iskolák minél több diákot vonzzanak a szakmunkásképző osztályokba, szükség van arra, hogy a cégek is szerepet vállaljanak a népszerűsítésben, például ajánlják fel a fiataloknak a gyárlátogatás lehetőségét, a diákok gyakorlatozhassanak a vállalatoknál. Az utóbbi nemcsak a diákoknak remek lehetőség arra, hogy megismerjék a szakmát, és hogy az iskola után biztos jövőképük legyen, hanem a cégeknek is lehetőség arra, hogy maguk képezzék ki a nekik megfelelő munkaerőt. A CNC vezérlésű gép kezelése olyan szakma, amelynek jövője van, hiszen nemcsak a fémiparban, de más iparágakban is egyre gyakrabban használják ezt az eszközt. A szak mellett szól az is, hogy a megyében a legjobban megfizetett szakmák közé tartozik.

A megbeszélésen az is kiderült, hogy Székelyudvarhelyen a fémmegmunkáló iparban dolgozók átlagéletkora negyvenhét év, ami szintén arra enged következtetni, hogy fő feladat a szakmák népszerűsítése a fiatalok körében, például kisfilmek levetítésével az iskolákban. Tavaly már végeztek a szakképzési szintről felmérést (erről szóló hírünk itt érhető el: http://www.hargitamegye.ro/hirek/konkret-lepesek-a-hargita-megyei-szakkepzes-munkaeropiachoz-valo-igazitasaban.html), amelynek eredményéből kiderült: a vállalkozói szféra nyitott arra, hogy szerepet vállaljon a szakképzés javításában. Elhangzott, hogy együttműködési megállapodást kötnek a vállalkozókkal, amelybe belefoglalják, hogy a felek miben fognak szerepet vállalni, a diákok milyen körülmények között fognak dolgozni, milyen összegért. A vállalkozók ajánlataiból az is kiderült, hogy a jó szakembereket megfizetik, így akár a megfizethetőség terén is fel lehetne venni a versenyt a külföldi munkaajánlatokkal, legalábbis a magyarországiakkal mindenképpen.

Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra, nagy szükség van jó szakemberekre megyénkben, de ehhez alapvető a szakoktatás biztosítása is, a jó példák népszerűsítése. Elmondta, népszerűsíteni kell a szakosztályokat a médiában, meghívni a diákokat gyárlátogatásra, szakmai gyakorlatra.
– Akkor lesznek itt is jó szakmunkások, ha képezünk. Érettségi után azon fiatalok többsége, akik a továbbtanulás helyett a munkába állást választják, a jövedelem miatt elsősorban külföldre megy. Egy ilyen szakosztály létrehozása egy lépés afelé, hogy megállítsuk vagy legalább csökkentsük ezt a megyénkre jellemző problémát, ezért fontos a szakoktatás támogatása – osztotta meg a megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa évek óta foglalkozik a problémával, bevonva a tanfelügyelőség és a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársait, illetve Böjte Csaba ferences szerzetest is, és meglévő eszközeivel, pénzösszegek leosztásánál is igyekszik támogatni a szakoktatást (legutóbbi erről szóló hírünk: http://hargitamegye.ro/hirek/novelni-kell-a-vallalkozoi-szellemet-a-szakiskolat-vegzett-fiatalok-koreben.html). A megyei tanács elemzőcsoportja korábban jelentést készített a szakoktatás helyzetéről, a dokumentum itt érhető el: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-hargita-megyei-szakoktatas-helyzete-2/

Csíkszereda, 2016. február 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774