EMI tábor hatodik alkalommal

EMI tábor hatodik alkalommal

(0 Szavazat)114 megjelenítés
Idén hatodik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete az EMI tábort augusztus 11-15. között Gyergyószentmiklóson. Hargita Megye Tanácsa több erdélyi ifjúsági tábor, találkozó, fesztivál mellett az EMI tábor létrejöttében is társszervező szerepet vállalt.
A tábor programjai nyolc sátorban zajlanak: Előadó sátor, Szórványért sátor, Kézműves sátor, Keskeny út sátor, EMI- és társalgó sátor, Művész sátor, Gyereksátor, Film- és borsátor.
A tábor első programpontjai között került sor A Székelyföld az erdélyi szórványmagyarság anyaországa – Hargita megye és Kovászna megye szórványprogramja című előadásblokk, amelyben Zonda Erika, Hargita megye szórványprogram vezetője, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztés Igazgatóságának vezetője, Demeter László, Kovászna Megye Tanácsa kulturális bizottságának elnöke, az Erdővidék Múzeuma igazgatója és Nemes Előd Kovászna megye szórványprogram felelőse tartott előadásokat. Mindhárman hangot adtak örömüknek, hogy a tábor programjában a szórvány téma megérdemelt, hangsúlyos helyet kapott, majd bemutatták a Hargita Megye Tanácsa által elindított Összetartozunk szórványprogramot, amelyhez Kovászna Megye Tanácsa is kapcsolódott. Kiemelték, hogy a két megyei tanács inkább katalizátor szerepet szeretne vállalni e szórványprogram lebonyolításában, a cél az lenne, hogy a székelyföldi- és a szórványtelepülések civil szervezetei, egyházai, sőt családjai között élő kapcsolatok alakulhassanak ki. Zonda Erika igazgató beszámolt az egy éve működő program megvalósításairól: Hargita Megye Tanácsa Beszterce-Naszód és Temes megyei civil egyesületekkel működött együtt, ugyanakkor aranyosszéki szervezeteket is szeretne bevonni a programba. Elmondta, a programnak köszönhetően néptáncoktatás indult el több szórvány-településen, és számos közös hagyományőrző rendezvényre került sor, mind Hargita, mind Beszterce-Naszód és Temes megyében. Demeter László és Nemes Előd bemutatták a Kovászna Megye Tanácsa által kialakított kapcsolatokat Hunyad és Fehér megyékkel, amelynek keretében közös táborok szervezésére is sor került, és folyamatban van a szórványtelepülések romba dőlt parókiáinak, templomainak felújítása.
Az EMI tábor vasárnap zárul, a programot a http://www.emitabor.ro honlapon érhetik el az érdeklődők.
Csíkszereda, 2010. augusztus 12.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774