Biciklisuli – Környezetvédelem két keréken

Biciklisuli – Környezetvédelem két keréken

(0 Szavazat)94 megjelenítés

1812-ben a gyenge termést követően megugrott a zab ára, amely költségessé tette az akkor elterjedt lovaskocsik használatát. Ez ösztönözte Karl Friedrich Drais von Sauerbronnt, hogy feltaláljon egy olyan gépezetet, amely meghajtására nincsen szükség állati erõre. Elõször egy négy kerekû, lábbal hajtható szerkezetet mutatott be, ez azonban nem érte el a hozzá fûzött reményeket. Ezt követõen alkotta meg a kerékpár õsét a „futógépet”, mellyel Karlsruhe utcáin 1817. nyarán 7,5 kilométer/óra sebességet ért el. Ez a fakerekû bicikli még nem rendelkezett pedállal, lánccal, az elõrehaladást a gép lábbal való elõretolásával lehetett elérni. Összehasonlítás képen azt a távot amelyet õ egy óra alatt tett meg, ahhoz egy lovaskocsinak négy órára volt szüksége, ez fõként az akkori rossz útviszonyoknak volt köszönhetõ.

Ez volt az elsõ lépés, melyet az újabb és újabb fejlesztések követtek. 1839-ben Charles Goodyear egy véletlen során feltalálja a gumit, 1861-ben Ernest Michaux már pedált használt az elõrehaladáshoz, valamint megnövelte az elsõ kerék méretét. 1885-ben James Starley láncot szerelt a biciklire, majd öt év múlva elindult a kerékpár tömeges gyártása, mely a széles körû elterjedéshez vezetett.
Talán még sokan emlékszenek a tavaly Föld Napja alkalmával megrendezett Szabad bicikliutakat elnevezésû rendezvényre, mely során közel 400 személy -kicsik és nagyok- csatlakoztak a Zöld SzékelyFöld Egyesület és Polgár-Társ Alapítvány által szervezett kerékpáros felvonuláshoz Csíkszeredában. A program célja volt felhívni a figyelmet a meglevõ kerékpárutakat megfelelõ használatára, azaz a gyalogos a járdán, autó az úton és kerékpáros ahol lehetõség van rá a kerékpársávon közlekedjen.
A program sikere fölülmúlta az elvárásokat, de ugyanakkor megfogalmazódott az is, hogy nem csak a gyalogosokat, autóvezetõket kell nevelni, hanem a bicikliseket is.
Ez képezte az alapötletet, mely eredményeként a Polgár-Társ Alapítvány és a Tusnád Ásványvíz Rt. támogatásával megszületett a Bicajsuli nevû program. A program célja különbözõ tevékenységek segítségével hozzájárulni a városban kerékpárral (szabályosan) közlekedõk számának növekedéséhez.
A program során megjelenik egy kiadvány mely összefoglalja a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat, a kötelezõ felszereltséget, valamint a kerékpár fejlõdésének történetét. Ugyanakkor készül egy felmérés mely felleltározza a kerékpáros igényeket (kerékpárutak, lezáró helyek), valamint egy újabb kerékpáros felvonulás kerül megrendezésre, remélhetõleg legalább akkora sikerrel mint a legutóbbi. De lesznek kirándulások, klímaváltozás tematikájú konferenciák is. A programok során szakmai partnerünk a Kerékvár és Fun Bike kerékpár üzletek.
A tevékenység középpontjában maga a Bicikli iskola lesz, ahol a Drive Center Gas Tours autóiskolával közremûködésével három csoportnak lehetõsége lesz elméleti és gyakorlati képzés során többet megtudni a kerékpárosokat érintõ szabályokról. A felkészítõ végeztével a résztvevõk egy jogosítványt kapnak kézhez, amely igazolja azt, hogy tulajdonosa rendelkezik a megfelelõ ismeretekkel ahhoz, hogy közúton kerékpárral közlekedjen.
A Biciklisuli médiapartnere az Erdély.ma.

A program koordinátora Szõcs István - iszocs@zoldszekely.ro.
(forrás: www.zoldszekely.ro)
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774