Beszámoló a Civil képzésről

Beszámoló a Civil képzésről
( Szavazat)103 megjelenítés
 
2010. október 1-3. között Csíksomyón zajlott le a Civil képzés, a Hargita Megye Tanácsa Civil szervezetekkel kapcsolatot tartó részlegének szervezésében.
A képzés szervezésére évente egyszer kerül sor, a megyei tanács Hargita megyei civil szervezeteket fejlesztő, informáló programjának keretében. Minden ősszel új témát választunk, és előtte megkérdezzük civil szervezetek, az előző évi civil képzés és civil konferencia résztvevőinek véleményét is.
A téma: Civil szervezeti kommunikáció és forrásszerzés - felkeltette a jelentkezők figyelmét, idén túljelentkezés volt a képzésre, reméljük, aki nem tudott bekerülni a résztvevők közé, jövőre több szerencsével jár.
A helyszín a megyei tanács csíksomyói Multifunkcionális központja volt, ahol - a kiértékelő lapok alapján – a résztvevők jól érezték magukat, hiszen kulturált környezet és elegendő tér állt a rendelkezésükre a munkához. A 26 résztevő által 23 civil szervezet képviseltette magát Hargita megyéből.
A képző, dr. Kádár Magor - a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás-, és Kommunikáció Tudományi Karának Kommunikáció Tanszékének vezetője – igazi profizmussal gondoskodott a jó hangulatról, a szakszerű előadásokról és gyakorlatokról, de nem hiányoztak az interaktív játékok sem.
 A képzés október 1.-én 18 órakor kezdődött a Megnyitóval, ahol Hargita Megye Tanácsa részéről Rafain Zoltán tanácsos köszöntötte a résztvevőket és elmondta, a megyei tanács kiemelten fontosnak tartja a civil szervezetek munkáját a megyében, a képzéssel segíteni kíván a szervezeteknek a fejlődésükben, hogy sikeresen végezhessék tevékenységüket.
A képzés megfogalmazott célja volt tehát, hogy a résztvevő civil szervezetek képviselői hatékony forrásteremtési módszereket sajátítsanak el, melyek nélkülözhetetlenek egy szervezet működéséhez, illetve a szervezeti projektek finanszírozásához és lebonyolításához. Az elérni kívánt eredmény az volt, hogy a részvevők fejlesszék a kommunikációs- és fund raiser képességeiket, a szervezeti kommunikáció és forrásszervezés fontosságát megértsék, ezen kívül a képzésen szerzett ismereteik birtokában képesek legyenek szervezetük megerősítésére, hogy az aktívan részt vehessen hazai és nemzetközi programokban.
 
A megnyitót bemutatkozások és minden résztvevő részéről az elvárások ismertetése követte, majd csoportos játékokra került sor.
 
Másnap került sor Kádár Magor előadásában Az adományszervezés forrásainak és a Civil szervezetek erőforrásainak bemutatására. Ezt követték két meghívottunk, Péter Ildikó és Kilyén Melánia, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány munkatársainak esettanulmányai, amelyeknek során a résztvevők az alapítvány forrásszerző kampányairól valamint a Youth Bank című ifjúsági programról gyűjthettek be hasznos információkat.
Az ebéd után Kádár Magor folytatta a szponzortámogatásokról és az adományszerzésről, majd a bevételt hozó rendezvényekről szóló interaktív előadását, nagyon hamar oldott hangulat alakult ki, és ami a legfontosabb: minden résztvevő bekapcsolódott és választ kapott feltett kérdéseire.
Délután került sor az éves erőforrás-szerzési terv megbeszélésére, este pedig az ehhez kapcsolódó csoportos gyakorlathoz, amelynek során a résztvevők megtanulhatták a terv elkészítésénk módszerét és a különböző módszerek kombinálásának lehetőségét. 5 csoport alakult (egy civil központ, egy kisvárosi civil ház, egy kulturális- és oktatási központ, egy kulturális egyesület és egy civil szervezeti egyesület), és mindenikük bemutatta az adott témára elkészített éves erőforrás-szerzési tervet.
 
A harmadik nap témája a támogatókkal való kapcsolattartás volt, a résztvevők rengeteg ötletet gyűjtehettek be arról, hogyan keressék meg a támogatókat például, majd a szervezeti dokumentálás és archiválás következett, itt minden érdeklődő részletesen megismerte a támogatói mappa összeállítását és a szervezet éves beszámolójának színvonalas elkészítését. 
                          
Búcsúzóul sor került a tanúsítványok szétosztására, majd minden résztvevő kitöltötte a kiértékelő lapokat. Ezekből kiderült, a képzés tematikája mindenkinek maximálisan tetszett, a képző felkészültsége, a választott módszerek, gyakorlatok, játékok szintén nagy sikert arattak. A képzés erősségének sokan a képző felkészültségét, gyakorlati tapasztalatait, stílusát meg a kiváló helyszínt nevezték meg, legtöbben azt kifogásolták, hogy túl rövid volt a képzés. A leghasznosabbnak tartották a támogatóval való kapcsolattartás, a támogatási mappa és az éves beszámoló összeállításának elsajátítását, az ismeretek rendszerezését, és az apró ötletek, gyakorlatok, módszerek elsajátítását a fund raising terén, valamint azt a lehetőséget, hogy egymással kicserélhették tapasztalataikat. A következő képzésekre javasolták a rendezvényszervezés, pályázatírás, beszédtechnika, retorika, tárgyalási technikák, konfliktuskezelés, szervezeti marketing vagy szervezeti partnerkapcsolatok kialakítása témaköröket.
                         
Végezetül álljon itt néhány vélemény a résztvevőktől, amely egyben üzenet is a következő képzés résztvevőinek:
„Gyertek el, mert nagyon megéri, ha fejlődni akartok a munkátokban!”
„Kérdezzetek bátran és jegyzeteljetek! Nemcsak az előadótól lehet sokat tanulni, hanem a társaid gyakorlatából, tapasztalataiból is.”
„Üzenem a következő képzés résztvevőinek hogy figyeljenek egymásra, mert rengeteget lehet tanulni, a trénerek nem fogják hagyni, hogy unatkozzanak, olyan jó ébresztő módszereik vannak, hogy azoktól még éjjel is „pillogtat” az ember.”
„A következő képzés résztvevőinek üzenem: kérdéseik nem maradnak válasz nélkül, ezért bátran kérjenek/kérdezzenek!”
„Minden civil szervezetnek hasznos lehet egy ilyen képzés, üzenem, hogy a felhagyott házi feladatokat vegyék nagyon komolyan!”
„…szívvel-lélekkel viseljék ügyüket és figyeljenek kicsit jobban oda mozgássérült társaikra”
„Nagyon sokat tanulhattok, rövid idő alatt. És nagyon érdekes, interaktív, figyelemfelkeltő előadásban lehet része mindenkinek. Nem szabad kihagyni!”
„Jó hangulat, kapcsolatteremtési lehetőségek alakultak ki.”
„Időben feküdjetek le, mert ez a képzés teljes embert igényel.”
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774