Citera, tökmagliszt, szőtt tarisznya a Székely termékek között

Újabb 14 családnak nyújt anyagi biztonságot a védjegy

(0 Szavazat)11 megjelenítés

Szalmakalapok, szőtt és varrott táskák, ruházati cikkek, citerák, fából készült játékok és dísztárgyak, gyümölcslevek és -szörpök, tökmagból sajtolt olajak és tökmagliszt. 14 termelő közel 90 termékét véleményezte pozitívan a Székely termék védjegyet elbíráló bizottság. A Hargita Megye Tanácsa tulajdonában levő közösségi védjegyet eddig több mint 130 termelő több mint 1000 terméke szerezte meg.

– A Hargita Megye Tanácsa által tíz évvel ezelőtt elindított Székely termék mozgalom egyre több székelyföldi termelőnek nyújt megélhetést, anyagi biztonságot. Sokan, akik kezdetben a családi jövedelem kiegészítéséért kezdtek el szörpöt készíteni vagy állatot tartani, sajtot készíteni, netán zöldséget termeszteni, ma teljes állásban ezt a munkát végzik. Főleg azon termelők számára jelent megélhetést a védjegy, akik családi vállalkozásban végzik ezt a tevékenységet, vagy akik szövetkeztek, és egyesületbe tömörülve, együtt dolgoznak, közösen viselik a terheket. A mozgalom egyre terebélyesebb, most már a minőségre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Gratulálok az újonnan csatlakozott termelőknek, jó munkát kívánok! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a védjegy odaítélése kapcsán.

A Székely termék védjegy használati jogát igényelheti bármely jogi személy vagy termelői engedéllyel rendelkező kistermelő, aki eleget tesz az alábbi feltételeknek: Székelyföldön bejegyzett működési vagy termelői engedéllyel rendelkezik, és ugyanitt fejti ki tevékenységét, amelynek célja a hagyományok ápolása és továbbvitele, a Székelyföldön megtermelt ipari termékek esetén a termék nevének öregbítése, Székelyföld hírnevének gyarapítása. Jellegzetesen helyi terméket vagy szolgáltatást kínál, ipari termékek esetén kapcsolódik a hely hagyományaihoz, vagy bizonyítja a termék piaci és gazdasági szerepét. A pályázott termékekkel kapcsolatban rendelkezik a tulajdonosi jogokkal, közvetlen felelősséget vállal a termék előállításának feltételeiért, minőségéért, a termék előállításával és forgalomba hozatalával kapcsolatos törvényes feltételeket betartja. Az előállított termékek többnyire helyi alapanyagból készüljenek, ipari termelés esetén bizonyítani kell az alapanyag származási helyét. A védjegy igénylése és elnyerése semmilyen anyagi költséggel nem jár.

 

Csíkszereda, 2019. június 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774