Célba ért a székelyföldi faanyagszállítmány

Szórványbeli magyar iskola helyreállításához járultak hozzá közbirtokosságok

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Levélben köszönte meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita megyei közbirtokosságoknak, hogy kérésére faanyagot adományoztak a Beszterce-Naszód megyei Somkerék egykori magyar iskolájának felújításához.

A kezdeményezés a megyei tanács szórványbeli magyar közösségeket célzó Összetartozunk programja keretében történt. Jelen pillanatig öt közbirtokosság támogatta az iskola felújítását: az árvátfalvi, a csíkvacsárcsi, a csíkszentmiklósi és a székelyszenttamási faanyaggal, a lókodi pedig pénzzel járult hozzá, emellett az ülkei IPA Company Kft. is faanyagot küldött Somkerékre. (Az első szállítmány Csíkszentmiklósról indult útnak 2015. június 11-én, erről szóló hírünk itt található: http://hargitamegye.ro/hirek/faanyagot-szallitanak-a-somkereki-iskola-felujitasahoz.html)

A megyeelnök egyben tolmácsolta Felszegi Imre somkeréki református lelkész köszönetét, aki még tavaly kért támogatást a település áldatlan állapotban lévő, egykori magyar nyelvű iskolájának felújításához, mert szeretne helyet biztosítani az ott élő magyar ajkú gyerekeknek a már szinte elfelejtett anyanyelvük gyakorlására, tanulására. A felújítás tervei elkészültek, anyagkivonat is készült, többek között a felhasználandó faanyagról: összesen 250 darab, különböző méretű gerendára, kétféle méretű, 10-10 köbméter deszkára, valamint 800 darab lécre van szükség. A szükséges mennyiségű építőanyag még nem gyűlt össze, így a felkérés továbbra is érvényes a megye többi közbirtokossága felé.

„Megtapasztalhattuk azt az érzést, hogy valóban együvé tartozunk, és hogy a közbirtokosságok, az összefogás jegyében, ismételten bizonyították összetartó, gazdasági erejüket, valamint tettrekészségüket, így hozzájárulva nyelvünk és nemzeti öntudatunk megőrzéséhez egy olyan vidéken, ahol mindez szinte megoldhatatlan problémát jelent. Számomra nagyon fontos, hogy együttműködésünk mindig sikeresnek bizonyult, és remélem, hogy az elkövetkező időszakban is sok közös program megvalósítására lesz lehetőségünk a köz érdekében” – fogalmaz köszönőlevelében Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programját hat éve indították el, és a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínálnak együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal. A cél intézményesített kapcsolatok kialakítása azokkal a megyékkel, amelyekben bár a magyarság számaránya jelentős, mára az egykori többség kisebbségbe került, ennek minden negatív hozadékával. Ilyen értelemben alakított ki Hargita megye sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megye, később pedig Aranyosszék, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

Csíkszereda, 2015. szeptember 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774