Büntetés a tej-kifli program közbeszerzésén trükköző cégeknek

Csaknem 300 ezer euró értékben szabott ki bírságot a Versenytanács

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Az iskolai tej-kifli program kapcsán Hargita Megye Tanácsa elnöke nemegyszer kifogásolta a nyilvánosság előtt a közbeszerzésre jelentkező egyes cégek eljárását, miszerint óvásokkal és háttérbeli megegyezéssel próbálnak tisztességtelen előnyhöz jutni. 

A 2015. őszi közbeszerzés kapcsán már írtunk hasonló esetről (http://www.hargitamegye.ro/hirek/osszebeszelt-egymassal-ket-ceg-a-pektermekek-szallitasara-vonatkozo-kiirason.html), most azonban a Versenytanács egy 2012-es ügyben marasztalt el két másik, tejterméket forgalmazó vállalkozást összesen csaknem 300 ezer euró értékű büntetést szabva ki. (Az erről szóló cikk a következő linken olvasható: http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-20711364-companiile-sole-mizo-romania-agro-pan-star-amendate-aproape-300-000-euro-pentru-trucarea-unei-licitatii-cadrul-programului-cornul-laptele.htm)
Borboly Csaba megyeelnök szerint ebből is látható, mennyi akadállyal kell szembesülniük a közbeszerzések során, de reméli, a Versenytanács döntése elveszi mások kedvét a hasonló trükközésektől, és az elkövetkezőkben tisztességes szándékkal nyújtja be pályázatát valamennyi jelentkező. Az elöljáró korábban is sérelmezte, hogy az intézménynek évente meg kell küzdenie a gáncsoskodókkal, alattomos szándékúakkal a közbeszerzésnél.
– Azért harcolunk a tej-kifli program esetében is, hogy a helyi kistermelők lehetőséget kapjanak egy tisztességes versenyre. A bukaresti illetékeseknek látniuk kellene, hogy a jelenlegi jogszabály az ügyeskedés melegágya, többször kértük a törvény módosítását, sajnos eredménytelenül. Remélem, ez a mostani versenytanácsi döntés segít célunk elérésében – nyilatkozta Borboly Csaba.
2009-ben Hargita Megye Tanácsa, az országban elsőként, a helyi önkormányzatokra bízta a tej és kifli iskolai szolgáltatását célzó közbeszerzés lebonyolítását, a kormány 2012-ben meghozott rendelkezése alapján azonban a megyei tanácsoknak kell megszervezniük a közbeszerzést, egységesen, szigorított feltételekkel. Így Hargita Megye Tanácsa hirdeti meg a versenytárgyalást, de ezt tavalyig külön-külön mindegyik város, illetve község számára írta ki, tavaly pedig térségekre osztva. (Korábbi közleményünk erről: http://www.hargitamegye.ro/hirek/hargita-megyei-konzultacio-es-kozvita-a-tej-kifli-programrol.html)

Csíkszereda, 2016. január 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774