Bukarestből változtatható a nagyvadak kilövési kvótája

Brüsszeli vélemény alapján a bukaresti környezetvédelmi minisztérium megfelelő indoklásával engedélyezhetik a nagyvadak kilövését

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A nagyvadak által okozott vadkárok megtérítéséről és a kilövési kvótákról egyeztetett Ctibor Kocman-nal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Romániáért és Szlovákiáért felelős felügyelőjével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csák László szakértő március 23-án.

Amint a megbeszélés során megtudták, a kártérítések igénylésének és kifizetésének szigorítása és nehézkessége nem brüsszeli elvárás, hanem a romániai döntések eredményezte bürokrácia vezetett oda, hogy alig van megtérített vadkár, és az emberek feleslegesnek tartják a kár bejelentését.

– A mai megbeszélés tanulságaként elmondhatom, hogy végrehajtás terén látszik, hogy Románia nem végez teljeskörű konzultációt, és ezért több érdekelt fél sértetten kerül ki ebből a folyamatból. Szükség van a nagyvadak védelmére, de úgy hogy az a közös akaraton és elfogadáson alapuljon – nyilatkozta Borboly Csaba az egyeztetést követően.

– Bukarestben kell változtatni a hozzáálláson, mert ott nem tették meg a szükséges intézkedéseket, amelyeket Brüsszelben várnak, azaz a megfelelő indoklást a kilövési kvótához. A bizottság sohasem kérte a kilövési kvóta eltiltását, hanem a kvóta növelésének indoklását, amire a romániai kormány ahelyett, hogy megindokolta volna például a túlszaporulattal vagy a vadkárok növekvő számával, inkább eltörölték a kvótát. Feladatunk, hogy meggyőzzük az új minisztert érveljen a kilövési kvóta mellett. A nagyvadak ügye nincs az emberek életterének szemszögéből is kezelve Európa szinten. Romániában azon személyek, akiket vadkár ért nem kapnak kompenzációt a Natura 2000-es program keretében, pedig az unió lehetővé teszi, és lenne is rá pénz, hektáronként akár 200 euró. Ha a vidékfejlesztési alapból kárterítést fizetnének, a vadkárok is valamennyivel elviselhetőbbek lennének. Ez a mezőgazdasági minisztériumon döntésén múlik– hangsúlyozta Borboly Csaba.

Ctibor Kocman felügyelőhöz eljutottak a vadkárok ügyében korábban készített dokumentumok, ezek alapján leszögezte, hogy számára a medvék kilövése nem megoldás. Borboly Csaba szerint az Európai Bizottságnak az a fontos, hogy minél nagyobb legyen a védett állatok száma, főleg mivel Európa más részein ezekre a nagyvadakra nem tudtak vigyázni, kiírtották őket. A megbeszélésen elhangzott, a helyi megyei tanácsok a térségfejlesztés motorjai, ezért be kell vonni őket a vadállatok okozta károk csökkentésének folyamatába. Megegyeztek abban, hogy folytatják a beszélgetést az ember és állat együttélése témában bevonva még több kollégát az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságától.

Idén Romániában lesz a Large Carnivor Platform ülése júniusban, ezért a megyei tanács elnöke javasolta, hogy tartsák Hargita megyében, mivel itt a medvepopuláció száma jelentős, és szívesen fogadnák azokat, akik foglalkoznak a témakörrel, egy tanulmányút során részletesebben bemutathatnák nekik a problémát.

A Régiók Bizottságának plenáris ülésén a megyei tanács elnöke elmondta, hogy egy saját jelentésben kellene foglalkozni a problémával, most ezen dolgoznak. Céljuk, hogy a testület döntést hozzon a nagyvadak ügyében. Ehhez együttműködésre van szükség, és meg kell győzni a többi pártcsoportot is. A néppárti szakértőkkel is folytattak egyeztetést ezzel kapcsolatban, akik vállalták a jelentés elkszítését.

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága plenáris ülése előtt készült élő bejelentkezését megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1478908022128292/.

Az Élőhelyvédelmi Irányelvnek (Habitats Directive) a vadkárok megelőzésére vonatkozó módosítási javaslatai, illetve a konzultációs oldalon indított szavazás elérhető itt: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/798139617018155/.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő linken olvashatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/.

 

Csíkszereda, 2017. március 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774