Bukarestben mutatták be A székelység története román nyelvű kiadását

(0 Szavazat)30 megjelenítés

A székelység története román nyelvű kiadásának bemutatóját október 7-én tartották meg Bukarestben. A szabadtéri eseményt élőben közvetítették a közösségi oldalak.

Hargita Megye Tanácsa kezdeményezéséből és Lucian Mîndruță újságíró moderálásával létrejött rendezvény célja a románok számára elérhetőbbé tenni a kötetben leírt történelmi kutatásokat, ugyanakkor tisztázni az első kiadás után felmerülő vitapontokat is – a székelység történelmét leíró könyv magyar kiadása 2012-ben jelent meg Csíkszeredában.

„Úgy gondolom, hogy eljött az ideje annak, amikor a történelem magyarázatát el kell határoljuk a nacionalista politikától és az agresszív megnyilvánulásoktól. Ebből a szempontból nagyon fontos ennek a kötetnek a román nyelvű megjelenése. Mi, magyar gyerekekként, megtanultuk Románia történelmét, lehetőségünk volt rá (az iskolában), következésképp a több mint egymillió embert számláló magyar közösség is megérdemli, hogy ismerjék a történelmét.” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Sok idő szentelődött az eredetmítoszok kutatására. Az elmúlt húsz év fokozott léptékű történelemtudományi kutatásai, amelyeket a székelység eredetéről készítettek, kiteljesedtek A székelység története kötet fordításának megjelenésével. Az átdolgozott kötet koordinátora Hermann Gusztáv Mihály, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem történész professzora volt.

A könyvbemutatón jelen levő történész úgy véli, hogy a társadalom még nem áll készen egy közös történelemre: „A székelyek regionálisan jól körülhatárolható nyelvhasználattal és identitással rendelkező, általában magyar emberek, akik Románia területének közepén élnek; következésképpen azok, akik a határok megváltoztatásának veszélyét hozzák fel, propagandát folytatnak. Ez a könyv a székelység történetének különböző narratíváit dolgozza fel hibrid funkcióban, mint tanulmányi kisegítő, de akár mint könnyű olvasmány bármely generáció számára.”, zárja beszédét a kötet koordinátora, Hermann Gusztáv Mihály professzor.

Ráadásul ez alátámasztja, hogy “a székelyek magyar származásának elmélete nem mítosz, hanem, ahogyan a könyvünkben is szerepel, archeológusok és nyelvészek tudományos megalapozottságú, érvekkel és idézetekkel alátámasztott álláspontja”. Ezért A székelység története – a vitatott, székelyekről szóló történelemkönyv első román fordítása – körvonalazza a székely identitást a változatlanul meglévő leletek fényében – amilyenek az életterek és a helyi zárt közösségek körülményei –, valamint akadémiai módszerek mentén eredetkutatást végez.

A kötetnek 11 szerzője van, akik a székelység lényeges történelmi korszakainak szakértői, a legkorábbi időktől számítva, egészen napjainkig: Ferencz S. Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Csaba Zoltán, Novák Károly-István, Orbán Zsolt, Sepsiszéki Nagy Balázs, Sófalvi András és Sztáncsuj Sándor József. Az előszót Lucian Năstasă-Kovacs történész jegyzi, aki jelen volt a bemutató rendezvényen: „Elfogadtam ezt a felkérést, mert Romániában nagyon sok vita folyik a magyar-román megbékélés szükségességéről, és ez a kezdeményezés számomra rendkívül őszintének tűnik; bár a közös történelmünkben voltak feszült pillanatok, sok évszázados kedvező együttműködésről is beszámolhatunk.”

Gyöngyössy János illusztrációinak egy része a terepkutatások nyomán készült el, másokat a krónikák vagy különböző kiadványok ábrái ihlettek.

A könyvet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szerkesztette, Hargita Megye Tanácsának megbízásából és támogatásából. A projekt kezdeményezői már készítik a kötet angol nyelvű kiadását is, és azt javasolják, hogy egy jövőbeli munkában össze kellene gyűjteni a székelység eredettörténetének összes változatát. Ezzel párhuzamosan elindul a románok és magyarok közötti jó együttélés törvénykönyv tervezete, amely mindkét közösséget arra kéri fel, hogy járuljon hozzá tartalmához.

A székelység története című kötet román változata megvásárolható a Cărturești és a Humanitas könyvesboltokban, 30 lej értékben.

A könyvbemutató visszatekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/4330347073961384/

Csíkszereda, 2020. október 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774