Brüsszeli forrásokra van szükség a nagyragadozókkal való együttélés biztosításához

A székelyföldi emberek és nagyragadozók közötti konfliktusok helyzetét ismertették az Európai Unió Nagyragadozós Platformjának plenáris ülésén

(0 Szavazat)10 megjelenítés

A székelyföldi, Hargita megyei nagyragadozók, kiemelten a barna medve és az ember együttélésének európai uniós forrásokból való támogatását kérte az Európai Unió Nagyragadozós Platformjának május 13-ai, Brüsszelben tartott plenáris ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának tagja és Demeter László biológus, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége Hargita megyei kirendeltségének igazgatója, a Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000-es fiókszervezetének szakmai koordinátora.

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának székhelyén tartott plenáris ülésen a Hargita Megyei Nagyragadozós Regionális Platform közel féléve zajló eddigi tevékenységét mutatta be Demeter László, a regionális platform helyi szakmai koordinátoraként. A témában érdekelt társadalmi csoportok, gazdák, vadásztársaságok, vidékfejlesztési és környezetvédő egyesületek, önkormányzatok, közbirtokosságok, állami intézmények képviselőit tömörítő regionális platform egyedülálló abban, hogy a legkülönbözőbb szempontokat is figyelembe veszi a szükséges megoldások hatékonysága érdekében.

– Nyitottak vagyunk a nemzetközi tapasztalatcserére, a tudásunkat megosztjuk másokkal is. Nyugat-Európában az a probléma, hogy már nem tudnak együttélni a nagyragadozókkal az emberek. Ilyen szempontból mi tudunk nagyon sokat tanítani nekik. Másrészt azt, hogy a társadalom vegyen részt aktívan a döntéshozási folyamatokban, mi kell ellessük a nyugatiaktól, és sokkal aktívabban részt kell vegyünk az országos döntéshozási folyamatokban, és ebben számíthatunk az európai partnerek segítségére – nyilatkozta Demeter László a brüsszeli eseményen.

Borboly Csaba felszólalásában hangsúlyozta, hogy Brüsszelben olyan döntéseket kell meghozzanak, amelyek a székelyföldi, Hargita megyei emberek életét megkönnyítik, és a nagyragadozók, elsősorban a medve és a farkas által okozott károkra megoldásokat nyújtanak. Ilyen a megelőző intézkedések és a kutatások finanszírozása, a kártérítési lehetőségek biztosítása, amelyek már más tagállamokban működnek. A tanácselnök beszélt a támogatási lehetőségek szükségességéről, kiemelve, hogy a LIFE projektek esetében, habár Európa legnagyobb medveállománya Romániában van, mégis az erre szánt összegnek csak egy kis töredéke jutott el az országba. Hiányolta, hogy bár a közös agrárpolitika keretébe tartozó támogatási rendszerek alapján a nagyragadozók esetében is szükségesnek tartja a támogatásokat, az eddigi romániai mezőgazdasági miniszterek nem tartották fontosnak, hogy ebből pénzt hozzanak el, és ezáltal könnyebbé tegyék a gazdák életét.

– Az európai parlamenti választások arról is kell, hogy szóljanak, hogy Brüsszelből figyeljenek oda, hogy ha Bukarest nem hajlandó a medvekérdésben megfelelő forrásokat, intézkedéseket hozni, akkor szóljon bele ebbe az Európai Bizottság, a Hargita megyei embereknek ne csak a nagyragadozók jelenlétének negatív része jusson, hanem ez gazdasági előnyt is jelentsen számukra – hangsúlyozta Borboly Csaba. Hozzátette: – Ezt a témakört nem adhatjuk fel! Ezt a témakört itt Brüsszelben képviselni kell! Képviselni kell a Régiók Bizottságában, az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben! Bízom benne, hogy a május 26-ai választások erről is szólnak. A medve ügyében gazdasági növekedésnek van esélye, identitáserősítő hatása van, turizmust lehet rá építeni. Ezért szükséges az európai parlamenti jelenlét, ezért van szükség a szakértőink részvételére, a döntéselőkészítésre. Ma ezt mondtuk el Brüsszelben: mi képesek vagyunk döntéseket előkészíteni, amelyhez kértük, hogy biztosítsanak forrásokat.

Csíkszereda, 2019. május 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774