Brüsszeli előrelépés medveügyben

Elfogadták az RB-ben Borboly Csaba vadkárokra vonatkozó módosító javaslatait

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Belefoglalták a Régiók Bizottsága (RB) madárvédelmi és élőhelyvédelmi témájú jelentésébe Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsa elnökének a módosító javaslatait. Az RB december 4-i plenáris ülésén felszólaló megyeelnök megköszönte a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című jelentést készítő luxembourgi Roby Biwernek, hogy figyelembe vette a vadkárokra, illetve azok megtérítésére, valamint a közbiztonság és a közegészségügy biztosítására vonatkozó módosítóit. 

(A jelentéstervezet a megfelelő nyelv kiválasztásával elolvasható a következő linken: http://cor.europa.eu/hu/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR%202624/2015)

Borboly Csaba emlékeztetett arra, amit már korábbi felszólalásaiban is felvetett: Romániában, Hargita megyében emberi életeket veszélyeztető sérüléseket okoztak vadállatok, kiemelten a kárpáti barnamedve.

– A vadállatok, konkrétan a medve és a helyiek együttélésének sok árnyoldala van, hiszen gyakran az életterek fedik egymást, aminek következménye a medvék általi károkozás vagy ember elleni támadás. A medvék élelemkeresési útjaik során gyakran láthatóak lakott övezetben, és nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre is. A vadkárok száma mellett az emberéletet veszélyeztető támadások száma is növekedett az előző periódusokhoz képest – hangsúlyozta a székelyföldi elöljáró elmondva azt is, hogy minderről Hargita Megye Tanácsa jelentést készített, illetve egy kisfilmben foglalta össze a súlyos testi sérüléseket szenvedett áldozatok történeteit. – Kiemelten fontosnak tartom, hogy az RB saját kezdeményezésű véleményként tárgyalja a vadkárok ügyét, és terjessze elő az illetékes szakbizottság 2016. évi munkaprogramjába – tette hozzá a megyeelnök. Javaslatai és kérése ellen senki nem emelt kifogást.

A pénteki plenáris ülésen napirenden szerepelt a Polgármesterek Szövetségének jelentéstervezete is, amelyet a magyarországi Tüttő Kata önkormányzati képviselő készít, és amelyhez Borboly Csaba szintén módosító javaslatokat nyújtott be. Utóbbi néhány olyan szempontra hívta fel a figyelmet, amely a vidéki térségek számára kiemelkedően fontos a megújuló energiával kapcsolatos célkitűzések elérésében. Mivel jelenleg a kisvárosok és vidékek nem jutnak forráshoz a fenntartható energiáról szóló cselekvési  tervek (SEAP-ok) megvalósításában, a megyeelnök javasolta az egyszerűsített és támogatott procedúra bevezetését, emellett kezdeményezte a térségi szintű megoldások lehetőségek belefoglalását is, továbbá azt, hogy a Polgármesterek Szövetségének célkitűzései között az energiahatékonyság mellett az erőforrás-hatékonysági szempontokat is vegyék figyelembe.

A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. december 4.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774