Brüsszelben is bemutatták Hargita megye kulturális örökségét

Az évente megtartott nyílt nap jó alkalom a különböző térségek megismerésére

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Idén is részt vett Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen az Európai Unió (EU) intézményeinek EU Napja alkalmából szervezett nyílt napon május 5-én. A korábbi évekhez hasonlóan, a Régiók Bizottságánál szervezett rendezvény jó alkalom volt a bemutatkozásra, az európai uniós országokat felsorakoztató kiállítás évente több ezer látogató részvételével zajlik.
– Fontosnak tartjuk évről évre részt venni a rendezvényen, hiszen ez egy lehetőség számunkra hagyományaink, helyi termékeink, turisztikai értékeink, tevékenységeink népszerűsítésére. 

2018 a kulturális örökség európai éve, és a nyílt nap egy újabb alkalmat kínált, hogy bemutassuk a Hargita megyei kulturális örökséget, kiemelten a székely kapukat – nyilatkozta az esemény kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A brüsszeli helyszínen fotókiállításon mutatták be a Hargita megyeiek a székely kapukat, amelyek mentésével kiemelkedően foglalkozott néhai Kovács Piroska, máréfalvi néprajzkutató, örökségvédő. Munkássága kiváló eredményét Európa szinten is elismerték, amikor 2012-ben Europa Nostra-díjjal tüntették ki. 

Brüsszelben ez alkalommal Hargita Megye Tanácsát Kinda Jolán vezérigazgató-helyettes, valamint Imre Krisztina és Süveg Éva munkatársak képviselték, a Hargita Megyéért Egyesület részéről Kovács Gábor Jakab tusnádi fafaragó kézműves volt jelen, így a brüsszeli közönség megtekinthette, illetve kipróbálhatta a faragás hagyományos módszereit.

Ezenkívül a Hargita megyei standon helyi termékeket – mézespogácsát, kolbászt, sajtot, szörpöket, házi kenyeret - lehetett kóstolni, volt Székely Baba, különböző Hargita megyét népszerűsítő kézműves termék, a szórólapokról még többet megtudhattak a megyéről az érdeklődők, mint a Mária útról, a Székelyföldi legendáriumról, a székely kapukról és a turisztikai ajánlatokról.

Csíkszereda, 2018. május 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774