Bővül az elektromos hálózat és ezáltal fejlődhet a turizmus Borzonton

Hetvenszázalékos költségmegtakarítás a Kisvillany program által

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Lezárult a Gyergyóalfalu községhez tartozó Borzont település elektromos hálózatának bővítését célzó munkálatok első szakasza, miután 2015 júliusában Hargita Megye Tanácsa a Kisvillany programja keretében 10 oszlopot vásárolt 15 872 lej értékben, és átadta a községnek. A további munkálatokat a helyi önkormányzat vállalta szakcég megbízásával. Erről számoltak be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a helyi és megyei elöljárók augusztus 4-én, kedden délután. Jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Gáll Szabolcs polgármester, a Hargita megyei látogatásra érkezett Mirela Matichescu – a turisztikai minisztérium keretében működő Országos Turisztikai Hatóság elnöke –, Antal István és Moldován József parlamenti képviselő, valamint az érintett lakók és panziótulajdonosok.

Gáll Szabolcs elmondta, hogy a helyi és megyei tanács együttműködésével sikerül a hálózatot bővíteni, amire több mint húsz éve várnak az ott lakók. Most megtörtént a villanyoszlopok átadása, hamarosan elkezdik felállítani őket, és amint a helyi önkormányzat pénzt kap visszaosztásból, kifizetik a munkálatokat, az átadás után pedig a környéken minden ház, panzió el lesz látva villanyárammal – mondta a községvezető.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke bízik benne, hogy minél hamarabb elvégzik a munkálatokat.

– A mi dolgunk itt befejeződött, itt van a megyei tanács bizottsága, amely ma jegyzőkönyvvel átadja a beruházás tárgyait, amelyeket megvásároltunk és rendelkezésre bocsátunk. Következhet a második szakasz megvalósítása – jelentette ki a megyeelnök. Mirela Matichescuhoz fordulva hozzátette: – Hargita megyében hiszünk a turizmusban, több beruházásunk volt ezen a területen. Ezek a programok kalákában valósulnak meg, összefogással eredményeket értünk el, a panziótulajdonosokkal, helyi önkormányzatokkal közösen. Hasonló a Kisvíz programunk, ezen keresztül elértük, hogy minden lakos hozzáférjen az ivóvízhez. Azt gondolom, ezek a beruházások bővítik a helyi közösségek turisztikai lehetőségeit. Borzont térsége már most igen fejlett, és jó úton halad, ám még mindig akad tennivaló. Hargita Megye Tanácsa folytatni kívánja a munkát, az előző években 13 hasonló beruházást valósíthattunk meg a turisztikai minisztériumnak köszönhetően. Ugyanakkor hiszem, hogy ez a beruházás, amely itt megvalósult, jó példaként szolgál az ország többi részének, mondhatom, hogy a Hargita megyébe érkező kormánypénzek nyomán a helyiek többet adnak vissza, 1 lejből 3-at tudunk csinálni. Minden kormányzati beruházásból több pénz vonzható a térségbe saját forrásból hozzátéve vagy a helyieknek köszönhetően. Remélem, ez a beruházás még több turistát vonz majd. A megyei tanácsnál azon dolgozunk, hogy növeljük a vendégéjszakák és a szolgáltatások számát.

Mirela Matichescu gratulált a Hargita megyei fejlesztésekhez, és a turizmust az egyetlen olyan hazai gazdasági területnek nevezte, amely nagy léptékben fejlődik, ezért erre kell helyezni a hangsúlyt, mondta.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke hangsúlyozta: amit a megyei tanács felvállalt, azt megvalósította, és reméli, a beruházás a térség hasznára válik.

– Közel 8 kilométer hosszúságú kábelt, elosztókat és három transzformátort vásároltunk, a múlt héten pedig sikerült 10 oszlopot leszállítani. A közel 700 ezer lejes beruházás azért számít jelentős beruházásnak a térségben, mert sok panzió, vendéglő működik itt, és az elektromos hálózat hozzájárul a turisztikai potenciál jobb kihasználásához, az idegenforgalom felvirágoztatásához. A panziótulajdonosoknak több fejlesztésre lesz lehetőségük, hiszen panziónként több tízezer lejes megtakarításról beszélünk évente. Remélem, ez nemcsak a profitban, hanem a további fejlesztésekben is érezteti majd hatását, ami által erősödhet a térség gazdasága. Nagyon örvendek, hogy sikerült ezt a projektet beindítani, és egy több évtizedes álom valósulhatott meg – mondta az alelnök.

A jelen lévő vállalkozók történelmi pillanatnak nevezték a borzonti elektromos hálózat bővítését, mint elhangzott, ez 70 százalékos költségcsökkenést jelent a panziók esetében, így a megmaradt pénzt a szolgálatatás minőségének fenntartásába tudják fektetni, és további munkahelyek is létesülhetnek ezáltal.

A Borzont település villamos hálózatának kiépítése – Gyergyóalfalu község című beruházásra Hargita Megye Tanácsa a 2014. áprilisi ülésén 410 000 lejt különített el a költségvetésből, a 2014. októberi ülésén pedig 320 000 lejt. A munkálat becsült összértéke 1 938 000 lej, és két szakaszban végzik el. 2014-ben a beruházás első szakasza valósult meg, kiépítve Borzont település közepétől 4,26 km hosszan az út mentén a villanyhálózatot. Az első szakasz munkálatának teljes értéke 869 491,39 lej – a megyei tanács 353 392,37 lejjel (40,64%), Gyergyóalfalu önkormányzata pedig 516 099,02 lejjel (59,34%) járult hozzá.

A második szakaszban a társulási szerződés módosítása alapján Hargita Megye Tanácsa 2014 decemberében közbeszerzéssel 2432 m, 20 kV feszültségű föld alatti villanykábelt, 2235 m alacsony feszültségű föld alatti villanykábelt, 377 m alacsony feszültségű villanyvezetéket,  1 db transzformátort, valamint 4 db elosztódobozt vásárolt, amelynek az értéke 292 877,46 lej, amit tanácshatározat alapján átadott Gyergyóalfalu községnek, valamint Gyergyóalfalu község vállalta a munkálat kivitelezését szakcéggel. A társulási szerződés alapján Hargita Megye Tanácsa 2015-ben a második szakasz megvalósítására 16 000 lejt különített el oszlopok vásárlására, mivel a 2014. decemberi közbeszerzésen nem jelentkeztek erre. A második szakasz munkálatának teljes értéke mintegy 750 000 lej, a megyei tanács 308 749,46 lej értékben járult hozzá.

 

Csíkszereda, 2015. augusztus 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774