Borszéken ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Csak közös akarattal lehet befejezni a borszéki balneoklimatikus központot

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Borszéken, a helyi kultúrotthonban tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa április 22-én, szerdán. Az ülés elején a megyei tanácsosok meglátogatták a kezelő- és wellnessközpontot, ahol a polgármester elmondása szerint saját szemükkel láthatják, mekkora szükség van a megyei tanács támogatására a központ befejezéséhez, hiszen az egykor szebb időket látott fürdőváros turizmusát nem lehet fellendíteni anélkül. 

Ugyanakkor a beruházásnak továbbgyűrűző hatása lenne az egész település életére, fellendülne a turizmus, a vállalkozások működése, illetve munkahelyeket tudnának létesíteni, ami itthon maradásra ösztönözné a fiatalokat. Mik József polgármester elmondta, utoljára 2008-ban tartott Borszéken kihelyezett ülést a megyei tanács, reméli, hogy látszik a változás, ami azóta történt a településen, például felújított kultúrotthonban ülésezhetnek. Ugyanakkor kérte a megyei tanács támogatását a kezelő- és wellnessközpont befejezéséhez, amely a település legégetőbb problémája.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ma Hargita megye központja Borszéken van, hiszen azért látogatott a megyei testület a településre, hogy első kézből értesüljön annak problémáiról, a megoldandó kérdésekről.

– Évek óta folyamatosan keressük a lehetőségét annak, hogyan lehetne befejezni a komplexumot, amelyet magára hagyott a kormány, hiszen erre épül a város jövője, sokan a kezelő- és wellnessközpont miatt fejlesztenek, építenek, hozzák rendbe a rossz privatizáció miatt romos épületet. Meggyőződésem, hogy amennyiben a helyiek hisznek benne, akkor a politikusok is az ügy mellé fognak állni pártállásól függetlenül, hiszen ezt a hatalmas beruházást csak együttműködéssel lehet befejezni, ha mindenki odateszi a részét – emelte ki Borboly Csaba.

A tanácsülésen Hargita Megye Tanácsa elfogadta a Kisvíz és Kisvillany keretprogram részeként 2015-re tervezett munkálatokra vonatkozó határozatokat, amint elhangzott, a megyei tanács évek óta keményen dolgozik a 300 lakosnál kisebb településeken vagy településrészeken korszerű életkörülményeket teremtsenek. Ugyanakkor jóváhagyták az idei évre vonatkozó műemlékvédelmi programot, amelyet a nemrég elfogadott megyei műemlékvédelmi stratégiának megfelelően dolgoztak ki.

A testület megszavazta a megyében működő történelmi egyházaknak szóló támogatásokat 2015-re, kiemelték, hogy számos pályázat beérkezett több felekezettől, a kérelmeket egy kizárólag szakemberekből álló bizottság pontozásos rendszer alapján bírálta el. Ennél figyelembe vették a felekezeti és térségi arányokat is – a megyei tanács elnöke kiemelte, a politikusok semmit nem változtattak a szakemberek által előterjesztett listán.

A testület megszavazta a családprogramot, amelynek célja a családi és kulturális értékek népszerűsítése. A megyei tanácsosok döntöttek az iskolai tantárgyversenyek és olimpiászok támogatásáról is, amelynek részeként év végén díjazzák a megye legtehetségesebb diákjait.

A megyei tanács beruházásvonzási irodája részéről előterjesztettek egy gazdaságfejlesztési programot, amelynek részeként online befektetési kalauzt hoznak létre. Ezáltal szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot a helyi vállalkozókkal, illetve segíteni szeretnék azok tevékenységét a törvényes lehetőségek keretein belül.

A Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány vezetőtanácsába Hargita Megye Tanácsa  képviselőjének kinevezték Orbán Attilát, ugyanakkor megszavazták az alapítvány tevékenységére vonatkozó éves programokat.

Mint elhangzott, Borszék város önkormányzata a megyei tanács tartalékapjából 400 000 lejt igényelt a kezelő- és wellnessközpont állagmegőrzéséhez szükséges legsürgősebb munkálatok elvégzéséhez, ellenkező esetben a már elvégzett munkálatok kerülnek veszélybe az időjárás viszontagságai miatt. A jelenlévők megegyeztek, hogy a jogi akadályok elhárítása után a megyei tanács támogatja a tető- és nyílászárók beépítését célzó munkálatokat, ennek érdekében a megyei tanács felelősséget vállalt Borszékért, hogy bármilyen más sürgősség esetén gyors közbelépéssel segíteni fog.

Ugyanakkor a megyei tanácsosi tisztségéről nemrég lemondott Pálffy Domokos helyére új tagot iktattak be Miklós Géza személyében.

 

Borszék, 2015. április 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774