Borboly Csaba tovább lobbizik az APIA támogatások érdekében

A kis termelők számára létfontosságú a területalapú támogatás

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a kis- és középtermelők, gazdálkodók és egész családok veszíthetik el teljes bevételi forrásukat, ha az Európai Unió 2021 után teljesen mellőzi az APIA támogatásokat, véli Borboly Csaba a Régiók Bizottságának tagja, aki a RéB NAT szakbizottságának (természeti erőforrások és mezőgazdaság) spanyolországi konferenciáján is felszólalt az ügyben június 1-én. Az EU Közös Agrárpolitikájának következő 2020-ban elfogadandó szakaszában ugyanis a nagy termelők járnának jól, az unió ugyanis a versenyképességre helyezné a hangsúlyt. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke éppen ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki hallassa a hangját ez ügyben és minden alkalmat megragadjon a felszólaláshoz. Mint azt a székelyföldi gazdák fórumán is hangsúlyozta a megyeházán a gazdáknak már az idei évben fel kell készülniük a legrosszabb forgató könyvre és a jelenlegi támogatások összegét nem feltétlenül eszköz vásárlásra kell költeni, hiszen mint azt a megyei tanács elnöke mondta előfordulnak olyan települések is ahol szinte több traktor van mint lakos.

A Régiók Bizottságának tagja a konferencián felszólalásában hangsúlyozta, hogy Az eszközöket kell a valós igényekhez igazítani. A kistermelők számára létfontosságú a hektár alapú direkt kifizetés, míg a nagytermelőknél hitelkonstrukciók támogatása lehetséges, viszont a különleges területeken, úgy mint a Natura 2000-es részeken vállalt kötelezettségeket megfelelő módon kell kompenzálni. Emellett a közösségek szintjén történő fejlesztés és a helyi gazdaság diverzifikálása sokkal könnyebb és rugalmasabb a helyi tervek mentén, mint a nemzeti és európai programok révén. A LEADER programok révén elért eredményeket tekintve, Borboly Csaba javasolja ezeknek a módszereknek a széleskörű használatát. Ugyanakkor a térségi kohézió célkitűzései csak akkor érhetőek el, ha hozzáférést biztosítunk az alapinfrastruktúrához és közszolgáltatásokhoz, viszont számos térségben, így megyénkben is ezek az alapelemek is hiányoznak, ezek fontosak a közegészségügy javítása érdekében is.

Borboly Csaba korábban elmondta, hogy Kelemen Hunor RMDSZ elnök felkérésére a három székelyföldi megye folyamatosan egyeztet annak érdekében, hogy közös agrárpolitikai stratégiát dolgozzanak ki és a tevékenységeket összehangolva segítsék a kis gazdákat, mint mondta Hargita Megye Tanácsa és vidékfejlesztési egyesületének célja továbbra is a helyi kis- és középtermelők, gazdák segítése a cél, hiszen megyénkben sok családnak biztosít megélhetést a gazdálkodást, vannak családok akiknek csupán az APIA támogatás az egyedüli bevételi forrás.

Májusban Borboly Csaba átadta Mihail Dumitru, az Európai Bizottság Mezőgazdaság és Vidékfejlesztés Főigazgatóságának vezérigazgató-helyettesének a KAP-konzultációsorozat eredményeit, amelyet Hargita Megye Tanácsa és a Hargita megyei kistérségi társulások kezdeményezésére indítottak el, és az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa közreműködésével országos szintűre terjesztettek ki (http://hargitamegye.ro/hirek/az-apia-tamogatasok-nelkul-veszelybe-kerul-a-gazdak-megelhetese.html). Az RMDSZ zilahi kongresszusán elfogadott Biztos jövőt az erdélyi gazdáknak, az erdélyi vidéknek! agrárpolitikai határozat is a kisgazdák támogatását, valamint a vidéki közösségek és települések identitásának megerősítését szolgálja. A konzultáció lebonyolításában és kiértékelésében nagy szerepet vállalt Csák László fejlesztési szakértő is, aki ezúttal is elkísérte Borboly Csabát.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtette tevékenységéről az alábbi linken olvashatnak:

http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. június 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774