Borboly Csaba részt vett a borszéki önkormányzat ülésén

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a borszéki wellnessközpont ügyét

(0 Szavazat)59 megjelenítés

Mik József polgármester meghívására jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke július 21-én a borszéki önkormányzat ülésén, ahol a napirendi pontok között szerepelt annak az összegnek a költségvetésbe vétele, amelyet a megyei tanács utalt ki a tartalékalapjából a wellnessközpont munkálatainak konzerválására.

Borboly Csaba a tanácsülésen elmondta, több vonalon indult el a megyei tanács, hogy a wellnessközpont ügyét segítse, továbbá megköszönte a lakosságnak a példás összefogást, hiszen ennek köszönhetően ma már mindenki ismeri Borszék ügyét.

A kezelőközpont 6 millió eurós kormányzati beruházásként indult még a Demokrata Liberális Párt (PDL)-RMDSZ kormányzás időszakában, de a másik két hasonló beruházáshoz (Parajd, Tusnádfürdő) képest a Szociálliberális Unió (USL) 2012-es hatalomra kerüléséig ennek csupán fele készült el. A Tusnádfürdőn és Parajdon hiányzó néhány százezer eurót a megyei tanács tudta finanszírozni, Borszék esetében viszont jóval nagyobb összegről van szó.

– Az egyik módszer, amin dolgoztunk, hogy külföldi támogatást hozzunk be erre a beruházásra, ennek érdekében több alkalommal is tárgyaltam többek közt Seszták Miklós, Magyarország fejlesztési miniszterével, illetve az idei Tusványosra is előkészítettünk erről szóló anyagokat, amit átadunk a Magyar Nemzeti Bank képviselőjének. A másik módszer, hogy a kormány vállalja fel és folytassa a korábban általa elkezdett beruházást. Ennek érdekében lobbiztunk, és kértük a parlamenterek segítségét, illetve személyesen is egyeztettünk a minisztériumban, és terepszemlére hívtuk az Országos Turisztikai Hatóság alelnökét, aki szintén támogatja Borszék ügyét. Harmadik megoldásként egy kormányhatározat-tervezetet nyújtottunk be a megyei tanács és a kormány közös finanszírozására vonatkozóan a 120/2010-es kormányhatározat mintájára, amely alapján a helyi tanács és a kormány együttműködésével újították fel a borszéki mofettákat. Június 18-án kaptunk választ a minisztériumtól, hogy nem mondanak le a kezelőközpont munkálatairól, és szándékukban áll továbbra is támogatni a beruházást. Bár egyelőre nincs konkrétum arról, hogy mikor tudnak erre további összegeket fordítani, az is siker, hogy leírták, folytatni akarják. Innen látszik, hogy a próbálkozásainknak van eredménye – számolt be Borszéken a megyeelnök.

A borszéki wellnessközpont munkálataira 396 350 lejt utalt ki tartalékalapjából Hargita Megye Tanácsa júniusi tanácsülésén, ebből az összegből konzerválják az eddigi kivitelezéseket. Miután a megyei tanács elfogadta, hogy ezt az összeget folyósítja Borszéknek, a prefektúra a határozat kiegészítését kéri bizonyos iratokkal, amelyek bizonyítják a munkálatok elvégzésének sürgősségét és a kialakult helyzet súlyosságát. Mindezen bonyodalmak ellenére helyes volt a megyei tanács döntése, hiszen már ráfordítottak 14 millió lejt a kezelőközpontra, amit hagyni kárba veszni nagy veszteség volna a városra, de a megyére nézve is, nyilatkozta a kialakult helyzet kapcsán Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: jelenleg arra van szükség, hogy alá tudják támasztani a kialakult helyzet súlyosságát és a munkálatok sürgősségét, ezért mindenki oda kell álljon és kivegye részét a munkából, hangsúlyozta a megyeelnök, illetve megerősítette, hogy ez nem azt jelenti, hogy a város nem fogja megkapni a megyei tanács által megszavazott összeget.

Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években folyamatosan támogatta a borszéki beruházásokat, így például a Helyi fejlesztési tervek finanszírozási alapjából 2009-ben hozzájárult A borvíz útja projekt önrészének kiegészítéséhez, 2010-ben ugyanebből az alapból támogatta a városközpont felújítását, vagy többszöri lobbizás és közbenjárás után a prioritások közé sorolta és pénzt utalt ki az orotvai út felújítására.

– Az elmúlt évek során segítettük a város fejlődését, most is prioritásként kezeljük a kezelőközpont ügyét, amely nemcsak Borszéknek fontos, hanem az egész megyére kiterjedő beruházás – összegezte Borboly Csaba.

 

Csíkszereda, 2015. július 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774