Borboly Csaba: részesüljenek kártérítésben a medvetámadások áldozatai

A Fertőző Osztályon kezelik a hétvégi medvetámadás elszenvedőjét

(0 Szavazat)53 megjelenítés

„A medve elém ugrott a bokorból és egyből harapott. A nálam lévő bottal sikerült elkergetnem” – mesélte a medvetámadás körülményeit az a csíkjenőfalvi férfi, akit szeptember 2-án, szombaton támadott meg a medve mogyorószedés közben és jelenleg Csíksomlyón a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző Osztályán tartanak, megkapta a veszettség elleni oltást.

Vasárnap délben felkereste az idei év tizedik medvetámadásának áldozatát (Interaktív térkép a medvetámadások helyszíneiről) Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy személyesen informálódjon a támadás körülményeiről. Ugyanakkor ismertette a Nép Ügyvédjéhez intézett petíció lényegét és kérte az áldozatot, hogy aláírásával támogassa az ügyet.

Az elmúlt napokban felkeresték az idei medvetámadások áldozatait, akik ugyancsak aláírói a vadkárpetíciónak. Elsőként a csíkszentléleki medvetámadás áldozata írta alá augusztus 29-én kórházi betegágyán a petíciót, majd augusztus 31-én Nyika Mihály, a csíkdánfalvi medvetámadás áldozata. Csíkmadarason két pásztort támadott meg a medve, egyikőjük még mindig lábadozik és még egy műtétre szorul, társa, aki könyebb sérüléseket szenvedett Iulian Mogîldea szintén aláírta a petíciót. Az aláírókhoz csatlakozott Demeter Csaba, a firtosmartonosi medvetámadás áldozata, valamint Bartó Tibor a csíkmadarasi károsult gazda is.

„Lassan mindennaposak a medvetámadások a térségben! A héten már ez a második eset, hogy medvetámadás áldozatát keresem fel! Nagyon nincs ez rendben! A július 5-i ígérettől 60 nap telt el és a medveprobléma még azóta sem rendeződött! Ki felel az azóta bekövetkezett emberi sérülésekért, és ki fizet kártérítést a munkaképtelenné váló áldozatoknak? Kérem Önöket és a megyei tanácsos kollégáimat is, jöjjenek javaslatokkal, hogy tudnánk létrehozni egy olyan alapot, amivel a megyében történt medvetámadások áldozatait tudnánk segíteni, addig amíg erre sikerül országos szinten is jogi alapot kieszközölni” – fogalmaz közösségi oldalára közzétett bejegyzésében Borboly Csaba.

A petícióra a hétvégén is gyűltek az aláírások, amelyeket továbbítanak a Nép Ügyvédjének. Hargita Megye Tanácsa felkérte a helyi önkormányzatokat és az egyházat is, hogy segítse az aláírásgyűjtést, ennek értelmében a polgármesteri hivatalokban és a plébániákon lehet aláírni az íveket.

– Felhívom megyénk lakosainak, valamint az innen elszármazottak vagy a velünk szolidarizálók figyelmét, hogy folytatjuk az aláírásgyűjtést szeptember 15-ig, hisz nagy a támogatottsága, és mindenkinek még nem sikerült aláírnia” – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki szombaton Tusnádfürdőn is felszólalt a medvekérdésben szervezett kerekasztal beszégetésen.

A Régiók Bizottságának tagjaként Borboly Csaba a medvék által okozott károk témájában tesz jelentést a Régiók Bizottságában, a munkadokumentum és egyéb hasznos anyagok megtalálhatók a raportőri aloldalon.

A petícióval kapcsolatosan tájékozódhatnak az alábbi oldalon:

http://hargitamegye.ro/vadkarpeticio.html

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774